Berita UtamaIstimewaUtama

Korban COVID-19 di Itali 6,077

602 kematian pada Isnin, beri harapan fasa agresif mungkin berlalu

ROM, 29 Rejab 1441H, Selasa – Jumlah kematian akibat serangan wabak COVID-19 di Itali meningkat sebanyak 602 pada hari Isnin – peningkatan terkecil selama empat hari – manakala jumlah kes baharu juga perlahan sekali gus meningkatkan harapan bahawa fasa paling agresif wabak itu mungkin berlalu.

Agensi Perlindungan Awam berkata, bilangan kematian akibat jangkitan bulan itu sebanyak 6,077, manakala kes disahkan 63,927, peningkatan sebanyak 4,789 dalam tempoh 24 jam.

“Hari ini kemungkinan hari positif pertama yang kami alami dalam bulan yang sukar,” kata pegawai kesihatan tertinggi di wilayah utara Lombardy, Giulio Gallera.

Bagaimanapun, terdapat juga kejatuhan ketara dalam jumlah ujian yang dijalankan, dan Ketua Institut Kesihatan Kebangsaan Itali, Silvio Brusaferro berkata, ia masih terlalu awal untuk mengatakan kemerosotan kematian harian baru-baru ini dan kes baru akan berterusan.

Kesatuan di Lombardy sebelum ini mengumumkan bahawa mereka akan mogok pada hari Rabu untuk melindungi kesihatan pekerja, dengan mengatakan keputusan kerajaan menutup perniagaan untuk sementara waktu kerana kecemasan COVID-19 mengandungi terlalu banyak kelemahan.

Dekri kerajaan yang ditandatangani pada hari Ahad berkata, semua perniagaan ‘penting’ mesti ditutup sehingga 3 April dan menetapkan senarai panjang pengecualian yang dianggap penting untuk memastikan rantaian bekalan Itali berjalan.

Itali merupakan negara yang paling teruk dilanda pandemik pernafasan yang mana 62 peratus kematiaan direkodkan di Lombardy, rantau paling kaya dan ramai penduduk.

Lebih daripada 15,400 orang meninggal dunia akibat COVID-19 di seluruh dunia.

Menurut data Johns Hopkins University, dianggarkan 100,000 daripada 362,000 orang yang didiagnosis dengan wabak itu di seluruh dunia telah pulih. – Agensi

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker