Berita UtamaUtama

Segera banteras LTTE!

Ideologi keganasan tidak sesuai dengan masyarakat Malaysia

Oleh Rafidahtul Aqilah Seri Lanang

BANGI, 2 Rejab 1441H, Rabu – Ideologi yang dibawa oleh kumpulan pengganas Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) perlu disekat daripada terus menular dan hidup dengan subur di negara ini.

Pakar Kriminologi, Datuk Shahul Hamid Abdul Rahim berkata, ini kerana, budaya keganasan yang dibawa oleh kumpulan berkenaan tidak bersesuai dengan kehidupan masyarakat berbilang kaum di Malaysia.

“Kita tidak mengamalkan konsep keganasan, disebabkan itulah semua konsep keganasan di negara kita akan ditolak serta-merta dan tidak diterima.

“Jadi, apa pun ideologi yang nak masuk termasuklah LTTE, kita memang tidak benarkan kerana ia berbentuk keganasan dan ia bukan budaya kita,” katanya ketika di hubungi Ismaweb.net.

Terdahulu, Jabatan Peguam Negara membuat keputusan menghentikan prosiding undang-undang terhadap 12 lelaki warga tempatan yang berdepan tuduhan menyokong kumpulan pengganas LTTE.

Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas menegaskan keputusan itu dibuat selepas mendapati tiada prospek jelas untuk sabitan terhadap semua tertuduh dengan mana-mana 34 pertuduhan yang sedang dihadapi mereka.

Bahkan katanya, keputusan itu mengikut Perkara 145 (3) Perlembagaan Persekutuan yang membenarkannya menjalankan kuasa budi bicara selepas menilai kes berkenaan mengikut undang-undang

Berhubung keputusan peguam negara mengugurkan kes LTTE, Shahul Hamid menegaskan bahawa tindakan sedemikian rupa tidak sewajarnya berlaku.

Sepatutnya, jelas beliau, peguam negara membiarkan mahkamah mengadili kes tersebut kerana siasatan, tangkapan dan tuduhan telah dibuat.

Katanya, ini kerana dibimbangi tindakan tersebut membuka ruang kepada masyarakat menganggotai kumpulan militan kelak kerana mengetahui perundangan negara tidak tegas.

“Memang peguam negara mempunyai kuasa untuk menarik balik kes tersebut tetapi bagi pandangan masyarakat, dunia serta pihak berkuasa menjadi resah dan timbul soalan apakah tindakan lanjut yang perlu diambil.

“Malah, Kementerian Dalam Negeri juga perlu memikirkan perkara tersebut kerana sebelum ini ada beberapa kes militan Daesh yang hanya simpan risalah sudah dikenakan 5 tahun penjara, sedangkan kes ini sudah berjalan kenapa perlu dibebaskan.

“Persoalan-persoalan seperti ini akan timbul oleh masyarakat dan ia akan menyebabkan masyarakat tidak yakin lagi dengan perundangan negara ini,” katanya.

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close