Berita UtamaDuniaUtama

PBB beri amaran bakal berlaku pertumpahan darah di Idlib

Turki gesa Russia beri kerjasama akhiri kemelut secepat mungkin

NEW YORK, 28 Jamadilakhir 1441H, Sabtu – Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran pertempuran yang berlaku di Syria khususnya di bahagian Barat Laut negara itu bakal berakhir dengan `pertumpahan darah’.

Pada masa sama, Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan menghubungi pemimpin Russia bagi berbincang tentang usaha untuk meredakan situasi semasa.

Presiden Russia, Vladimir Putin dan Erdogan dilaporkan, bersetuju untuk berunding bagi mengurangkan ketegangan dan melaksanakan gencatan senjata di Idlib.

“Keperluan kepada penghormatan tanpa syarat terhadap kedaulatan dan integriti di wilayah Syria perlu digariskan,” kata Kremlin dalam satu kenyataan.

Ketika dihubungi, Erdogan memberitahu Putin penyelesaian bagi isu berkenaan adalah dengan kembali kepada perjanjian Sochi yang ditandatangani pada tahun 2018.

Katanya, melalui perkara itu membolehkan Turki menubuhkan jawatan tentera di seluruh Idlib yang direka untuk mencegah serangan pemerintah Syria.

“Rejim harus disekat di Idlib dan krisis kemanusiaan harus dihentikan,” kata Erdogan setelah kedua pemimpin itu berbicara.

Erdogan juga meminta rakan sejawatannya dari Perancis dan Jerman untuk memberikan sokongan konkrit dalam mengakhiri krisis kemanusiaan yang semakin meningkat di rantau Idlib.

Selain itu, Erdogan berkata serangan di Idlib menyebabkan hampir satu juta penduduk melarikan diri ke Ankara, Moscow dan Damsyik.-Agensi

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close