Berita PilihanBerita UtamaUtama

Nelayan hilang di Rengit ditemukan selamat di Bengkalis

ZM Batu Pahat sahkan nelayan ditemui sebagai Ramli Rashid

JOHOR BAHRU, 28 Jamadilakhir 1441H, Sabtu – Ramli Rashid, nelayan yang dilaporkan hilang di laut selepas keluar menangkap ikan di perairan Rengit dekat Batu Pahat tiga hari lepas, ditemukan selamat di Bengkalis, Indonesia.

Pengarah Maritim Negeri Johor Laksamana Pertama Maritim Aminuddin Abdul Rashid berkata Pusat Penyelaras Mencari dan Menyelamat Maritim Johor Bahru (MRSC Johor Bahru) menerima maklumat daripada Zon Maritim (ZM) Batu Pahat berhubung penemuan Ramli, 38, oleh orang kampung di Kampung Pantai Desa Tambang, Bengkalis, kira-kira 7 malam tadi (waktu Malaysia).

“ZM Batu Pahat berjaya mendapatkan pengesahan bahawa nelayan yang ditemui disahkan sebagai Ramli oleh keluarganya. Dengan pengesahan tersebut, operasi mencari dan menyelamat (SAR) terhadap Ramli ditamatkan pada 10.30 malam tadi,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Aminuddin berkata sehubungan itu, pihaknya mengucapkan terima kasih kepada semua agensi penyelamat, komuniti nelayan dan pelbagai pihak yang terlibat dalam SAR berkenaan yang turut melibatkan dua pesawat, dua kapal dan empat bot daripada pelbagai agensi.

Ramli, dilaporkan hilang pada 11.30 malam Rabu lepas apabila tidak pulang selepas keluar menangkap ikan pada kira-kira 7 pagi hari yang sama.- Bernama

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close