Berita UtamaDuniaUtama

Ulama Yaman kutuk hubungan normalisasi Arab Saudi, Zionis

Seru tamatkan bidang kuasa Riyadh di Masjid al-Haram, Al-Masjid al-Nabawi

SANA’A, 2 Jamadilakhir 1441H, Isnin – Sekumpulan ulama Yaman mengutuk kunjungan ulama senior Arab Saudi dan bekas Menteri Keadilan, Sheikh Muhammad bin Abdul Karim bin Abdulaziz al-Issa ke kem konsentrasi Nazi, Auschwitz di Poland bersama dengan kumpulan Yahudi, baru-baru ini. 

Mereka turut mengutuk semua usaha Riyadh untuk menormalkan hubungan dengan Israel selepas bertahun-tahun menjalinkan hubungan rahsia.

“Lawatan mencurigakan itu berlaku di bawah izin dan dorongan rejim Saudi, dan bertujuan untuk menormalkan hubungan dengan rejim Zionis.  Ia diketuai bekas Menteri Kehakiman Arab Saudi dan Setiausaha Agung Liga Dunia Muslim (MWL), Muhammed al-Issa, termasuk beberapa ulama lain,” kata Persatuan Ulama Yaman dalam satu kenyataan yang dikeluarkan, semalam.

Dalam kenyataan itu, Persatuan Ulama Yaman berkata, Issa dan para sahabatnya mengambil langkah ‘kurang ajar’ dengan menunaikan solat di tempat yang dikenali sebagai Holocaust, menggambarkan sebagai langkah yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Persatuan itu kemudian menolak sebarang usaha yang bertujuan untuk merapatkan lagi hubungan, penyesuaian semula dan normalisasi hubungan dengan rejim Tel Aviv, yang menduduki wilayah Palestin dan menghancurkan kesucian Islam.

Ia juga menyeru keputusan agama, yang akan menamatkan bidang kuasa Arab Saudi di Masjid al-Haram di Mekah dan Al-Masjid al-Nabawi di Madinah.

Persatuan itu akhirnya menuntut persidangan kecemasan di peringkat ulama Arab dan muslim, di mana para pemikir akan membincangkan perkara-perkara yang amat penting, terutamanya isu-isu yang ditakdirkan oleh Baitulmaqdis dan Palestin.

Pada Khamis lalu, Issa mengetuai delegasi 62 orang muslim, termasuk 25 ulama terkemuka dari 28 negara semasa lawatan ke kem Auschwitz. 

Seorang delegasi pegawai-pegawai Jawatankuasa Yahudi Amerika (AJC) turut berada dalam lawatan itu. – Agensi

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close