Berita UtamaIstimewaUtama

Pengganti Maszlee: Kenyataan Ronnie tonjol sifat tamak DAP

Tak mustahil menteri pendidikan disandang individu untungkan parti cauvinis

Oleh Athirah Huda Zalhe

BANGI, 11 Jamadilawal 1441H, Selasa – Kenyataan ‘keras’ pemimpin DAP, Ronnie Liu berhubung isu pengganti Dr Maszlee Malik sebagai menteri pendidikan, menunjukkan sikap tamak dan rakus parti cauvinis itu dalam merebut jawatan penting kerajaan.

Ahli Jawatankuasa Pusat Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Ustaz Suhaib Ar-Rumy Selamat menyifatkan, kenyataan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Pelek itu sebagai bukti bahawa kerajaan Pakatan Harapan (PH) kini didominasi oleh DAP.

Ronnie dalam kenyataan di Facebook mengingatkan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad serta Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) supaya tidak bersikap bongkak dalam isu pengganti Maszlee.

Katanya, Dr Mahathir telah dipilih oleh PH sebagai perdana menteri selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) walaupun Bersatu hanya memenangi 13 kerusi Parlimen.

“Adalah lebih baik untuk perdana menteri cuba menerima cadangan yang dilontarkan pimpinan tertinggi komponen setiap parti supaya satu pelantikan bijak serta tepat dapat dilaksanakan kali ini,” kata Ronnie.

Mengulas perkara itu, Ustaz Suhaib mendakwa, tidak mustahil menteri pendidikan akan disandang oleh individu yang akan menguntungkan DAP sekiranya kerajaan tunduk kepada desakan parti berkenaan.

“DAP terdesak untuk menentukan siapa pengganti Maszlee bagi memastikan kepentingan mereka terutama pengiktirafan UEC (Sijil Peperiksaan Bersepadu), bantahan silibus jawi dan nasib sekolah vernakular terjaga dan tidak diganggu-gugat oleh sesiapa,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.

Isu pengganti Maszlee menjadi polemik kebelakangan ini selepas Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dilaporkan mencadang, supaya pelantikan menteri pendidikan baharu dibincangkan dalam mesyuarat PH.

Bagaimanapun, cadangan menteri kewangan itu dikritik banyak pihak termasuk Ketua Penerangan Bersatu yang juga Timbalan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Dr Radzi Jidin.

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close