Berita UtamaPendapatUtama

Jangan derhaka perintah Sultan Selangor

'Baginda harap tiada rakyat keliru fakta sejarah sebenar'

1. MUTAKHIR ini, negara bukan hanya dikejutkan dengan laporan akhbar bahawa terdapat pihak tertentu membawa pulang abu mayat pengkhianat negara kembali ke tanah air tetapi juga laporan mengenai 300 orang bekas-bekas pengkhianat negara, menyarung semula pakaian komunis mereka, dengan alasan mengenang kembali perjuangan mereka menghancurkan negara dengan membunuh rakyat dan membinasakan harta benda kerajaan dan orang awam.

2. Maka atas kebimbangan inilah maka titah utama, Baginda Sultan Selangor merumuskan perkara ini. Berikut adalah antara titah Baginda Sultan Selangor sempena Istiadat Pengurniaan Darjah dan Bintang Kebesaran Sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Baginda yang ke-74:

a) “Melalui fakta sejarah juga, kita dapat menghargai pengorbanan yang begitu besar yang telah dilakukan oleh anggota-anggota pasukan keselamatan Negara sama ada pasukan PDRM atau pasukan tentera kita terutamanya ketika negara diancam dengan ancaman Parti Komunis Malaya, (ringkasnya PKM atau ketika itu lebih dikenali dengan panggilan Bintang Tiga) pada sekitar tahun 40-an hingga 70-an.”

b) “Begitu ramai pasukan keselamatan kita yang telah terkorban di dalam mempertahankan kedaulatan dan maruah negara kita dari anasir komunis ini. Di samping itu, ramai rakyat negara ini yang terdiri daripada kaum Melayu, Cina, India dan kaum-kaum lain juga turut terkorban akibat serangan pengganas komunis.

Kehidupan rakyat pada ketika itu sentiasa di dalam ketakutan akibat serangan yang dilakukan oleh anggota Parti Komunis Malaya ini. Banyak perkampungan dan balai polis telah diserang dan rakyat dan anggota polis dibunuh dan diseksa oleh anggota Parti Komunis Malaya ini.”

c) “Perjuangan Parti Komunis Malaya ini walaupun dikatakan turut menentang penjajahan, namun perjuangan ideologi mereka bukan berlandaskan kepada konsep pembentukan sebuah Negara Malaysia yang merdeka berteraskan demokrasi Raja Berperlembagaan.

Fakta perjuangan ideologi Parti Komunis Malaya ini merupakan satu fakta sejarah yang perlu rakyat generasi sekarang memahaminya dengan mendalam agar kita tidak terpesong dengan fakta-fakta yang mengelirukan tentang perjuangan mereka.”

3. Selanjutnya, dengan tegas Baginda bertitah: “Beta berharap janganlah hendaknya ada rakyat beta yang masih terkeliru dengan fakta sejarah yang sebenar berkaitan perjuangan Parti Komunis Malaya ini sehingga mengagung-agungkan pemimpin-pemimpin mereka.”

4. Justeru, MUAFAKAT menyokong penuh tanpa berbelah bagi bahawa teks ucapan titah perintah Baginda Sultan Selangor di atas ini wajib diambil serius dan menjadi garis panduan oleh semua berkaitan kerajaan dalam menguruskan hal yang berkaitan komunis baik fizikal dan juga ideologi yang dilihat seolah-olah sedang cuba dihidupkan semula orang mereka yang tidak bertanggungjawab dan tidak sensitif dengan perasaan majoriti rakyat negara ini.

5. Akhir sekali, MUAFAKAT menyarankan kepada semua agensi kerajaan, patut bertindak lebih tegas dalam menangani ancaman Komunis ini yang jelas tercatat dalam sejarah tanah air bahawa apa sahaja yang berkaitan dengan Komunis adalah haram dan merupakan ancaman nasional. Jangan sesekali bahaya komunis ini dimasukkan dalam rangka Rahmatan Lil Alamin.

Haji Rashidi bin Haris
Ketua Media MUAFAKAT

Penafian: Kenyataan ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net. 

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close