Berita UtamaPendapatPRK Tg. PiaiUtama

Signifikankah 1 kerusi Berjasa ?

Jumlah ahli Parlimen muslim berwibawa pertahan Islam bertambah

BERSEMPENA Pilihan Raya Kecil (PRK) P165 Tanjung Piai, ada rakyat yang bertanya kepada pihak Bejasa: “Adakah signifikan satu kerusi Berjasa di Parlimen sekiranya Tok Badh menang dalam PRK Tanjung Piai?”

Jawapan kami ialah ya, sangat signifikan berdasarkan tiga sebab berikut:

1. Berjasa mengajak rakyat Malaysia mengetepikan amalan politik kepartian yang sempit apabila berbicara berkenaan isu kemaslahatan ummah;

2. Keperluan dan kepentingan meramaikan Muslim berwibawa di parlimen;

3. Menjaga hak keistimewaan orang Melayu, kedaulatan Islam serta hak kaum-kaum lain berteraskan Perlembagaan Persekutuan.

Menolak amalan politik kepartian sempit.

Berjasa sedar dan faham bahawa dalam sistem demokrasi negara, peranan nombor dan jumlah ahli parlimen daripada sesebuah parti amat memainkan peranan yang penting.

Disebabkan itu, Berjasa amat memuji tindakan dan keputusan UMNO dan PAS yang bersepakat menolak tuntutan meratifikasi Icerd suatu ketika dahulu sehingga berjaya membentuk Muafakat Nasional UMNO-PAS pada hari ini.

Permuafakatan umat Melayu Islam tanpa mengira parti politik inilah yang diperlukan demi menjaga hak-hak orang Melayu dan kedaulatan Islam dalam negara.

Sekiranya MCA dan DAP boleh bersepakat dalam mempertahankan sistem persekolahan vernakular dan mengiktiraf UEC, mengapa tidak parti-parti politik Melayu Islam bersepakat dalam mempertahankan hak orang Melayu dan kedaulatan Islam sebagai agama persekutuan?

Seruan kesepakatan umat Melayu Islam demi kemaslahatan ummah inilah yang diperjuangkan oleh Berjasa tanpa mengira parti politik.

Meramaikan Muslim berwibawa di parlimen

Pasca PRU-14 yang lepas, pelbagai isu yang melukakan hati umat Islam di Malaysia telah berlaku seperti isu LTTE, penyebaran komik mempromosikan fahaman komunis di sekolah-sekolah, pemergian arwah Adib, usaha meratifikasi Icerd, golongan LGBT yang semakin lantang bersuara dan pelbagai lagi isu cukup mendukacitakan umat Islam di Malaysia.

Tapi sayang seribu kali sayang, ahli-ahli parlimen nuslim, khususnya dalam Pakatan Harapan (PH) telah gagal membawa suara umat Islam di parlimen kerana terpaksa tunduk dengan tuntutan DAP, konflik dalaman dan pecah belah sesama parti, terlalu sibuk merebut jawatan dan pelbagai lagi isu yang jelas membuktikan ketidakwibawaan mereka dalam menerajui kerajaan yang merupakan mandat daripada rakyat.

Oleh itu, dalam kerangka pemikiran yang lebih besar, dengan menangnya Tok Badh dalam Pilihan Raya Kecil Tanjung Piai, bukan sekadar Berjasa mendapat satu kerusi, bahkan sebenarnya kita sedang meramaikan jumlah ahli parlimen muslim berwibawa untuk mempertahankan kedaulatan Islam dalam negara.

Hak keistimewaan orang Melayu, kedaulatan Islam

Seperti mana yang kita tahu, undang-undang tertinggi dalam negara ialah Perlembagaan Persekutuan yang menjaga hak keistimewaan orang Melayu, kedaulatan Islam sebagai agama persekutuan serta hak-hak kaum-kaum lain di Malaysia.

Pun begitu, saban hari semakin ramai pihak yang mencabar keluhuran perlembagaan yang selama ini menjadi benteng yang memelihara kesejahteraan dan keharmonian kaum di Malaysia.

Oleh itu, Berjasa akan terus setia mempertahankan hak orang Melayu, kedaulatan Islam serta hak-hak kaum lain seperti mana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Bahkan Tok Badh juga seringkali menyatakan dengan tegas bahawa:

“Kesepakatan Melayu tanpa menafikan kaum-kaum lain di Malaysia ialah kunci kepada sebuah kerajaan yang kukuh.”

Cukup dengan tiga hujah ini, maka terbuktilah bahawa kemenangan Tok Badh daripada Berjasa, atau dalam kerangka yang lebih besar, kemenangan calon muslim berwibawa adalah sangat signifikan serta memberi banyak manfaat khususnya kepada umat Islam di Malaysia, dan umumnya kepada seluruh rakyat

InsyaAllah.

Ingat! Undi calon Muslim berwibawa! Islam berdaulat Malaysia sejahtera!

Ad Satiman
Ketua Pemuda BERJASA Johor

Penafian: Artikel ini adalah pendapat penulis dan tidak ada kaitan dengan Ismaweb.net atau Media Isma Sdn Bhd.

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close