Berita UtamaUtama

Lembaga Pengarah 1MDB tak tahu perjanjian AS$700 juta

'Saya tak ingat sama ada pernah lihat perjanjian pada 2009'

KUALA LUMPUR, 22 Safar 1441H, Isnin – Mahkamah Tinggi di sini, hari ini, diberitahu bahawa Lembaga Pengarah 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak pernah tahu tentang perjanjian pinjaman bernilai AS$700 juta yang ditandatangani oleh syarikat usaha sama 1MDB-PetroSaudi International Ltd (JVC) pada tahun 2009, sebelum perjanjian usaha sama sebenar antara kedua-dua syarikat itu.

Bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi, 49, yang mendedahkan hal itu, berkata, beliau tidak terbabit dalam perbincangan perjanjian pinjaman itu.

Shahrol Azral disoal balas oleh peguam Datuk Seri Najib Tun Razak, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, pada hari ke-25 perbicaraan bekas perdana menteri itu berkaitan 1MDB.

Muhammad Shafee: Lembaga tidak pernah tahu mengenai perjanjian ini pada 29 September 2009, sebelum perjanjian JV

Shahrol Azral: Betul

Muhammad Shafee: Jika perjanjian pinjaman ini telah dibentangkan kepada lembaga, mereka tidak akan bersetuju dengan terma-terma tersebut.

Shahorl Azral menjawab “Saya setuju dengan itu”.

Ketika ditanya mengapa dia tidak memeriksa perkara itu dengan Najib, saksi pendakwaan kesembilan itu berkata, semuanya itu diuruskan oleh Casey Tang (pengarah eksekutif 1MDB) dan dia mengandaikan Casey dengan pengalamannya yang unggul, akan memastikan segala-galanya teratur.

Kepada soalan lain, saksi bersetuju bahawa dia tidak pernah melihat perjanjian pinjaman sepanjang memegang jawatannya di 1MDB dari tahun 2009 hingga 2016.

“Saya telah ditunjukkan dokumen ini (perjanjian) semasa siasatan, saya tidak ingat sama ada saya melihatnya pada tahun 2009,” katanya.

Najib, 66, berdepan empat pertuduhan menyalahgunakan kedudukannya untuk memperoleh rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung Khamis. -Bernama

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close