Berita UtamaUtama

UM kena pertimbang haram persatuan pelajar radikal

Tindakan biadab graduan jelas salah guna hak kebebasan bersuara

BANGI, 17 Safar 1441H, Rabu – Universiti Malaya (UM) perlu pertimbang untuk mengharamkan persatuan pelajar radikal yang bersarang di dalam universiti itu.

Demikian saranan Ahli Jawatankuasa Pusat Parti Barisan Jemaah Islamiah SeMalaysia (Berjasa), Muhammad Thalhah Kamarol Zaman susulan tindakan biadab seorang graduan yang mengeluar dan menayangkan plakad bertulis ‘Tolak Rasis’ dan ‘Undur VC’ ketika berada di pentas majlis Istiadat Konvokesyen UM, Isnin lalu.

Mengulas perkara itu, Thalhah berkata, majlis gilang-gemilang yang penuh adat istiadat tercemar dengan kelakuan tidak beradab mahasiswa terbabit, yang tidak berpuas hati dengan ucapan naib canselor dalam satu majlis berbeza.

“Ini adalah satu contoh jelas ruang hak kebebasan bersuara yang digunakan dengan salah malah memalukan.

“Adakah sistem pendidikan universiti melahirkan pelajar sebegini atau sebenarnya ada persatuan pelajar yang dikatakan dianggotai pelajar tersebut mendoktrin idea radikal ke dalam minda para pelajar,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Thalhah menegaskan, seorang mahasiswa perlu menunjukkan contoh dan tauladan yang baik ketika mahu menyuarakan ketidakpuashati dalam sesuatu perkara.

“Saya teringat ketika saya menganggotai Persatuan Pelajar Islam di universiti dahulu. Ketidakpuashati kami terhadap layanan universiti kepada kebajikan pelajar Islam kami tidak suarakan ketika majlis konvokesyen, walaupun majlis itu diadakan di dalam sebuah gereja!

“Kami suarakan isi hati kami kepada pihak polis tempatan, di dalam forum-forum pelajar dan ‘steering group’ antara persatuan dan universiti,” katanya.

Sebelum ini, menerusi video tular di media sosial, seorang graduan UM melakukan protes dengan melaungkan slogan menolak kepimpinan naib canselor universitinya ketika berada di pentas majlis istiadat konvokesyen universiti itu.

Individu berkenaan, Wong Yan Ke, graduan Kejuruteraan Awam, turut menjerit ‘ini tanah Malaysia’, selepas menerima ijazahnya di atas pentas.

Difahamkan dia berbuat demikian bagi membantah ucapan Naib Canselor UM, Dr Abdul Rahim Hashim ketika Kongres Maruah Melayu di Shah Alam 6 Oktober lalu.

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close