Berita UtamaUtama

Sebutan semula kes jual MyKad, sijil lahir 29 Oktober

5 individu mengaku tak bersalah 14 tuduhan palsu kad pengenalan

GEORGE TOWN, 15 Safar 1441H, Isnin – Dua Mahkamah Sesyen di sini hari ini menetapkan 29 Oktober ini untuk sebutan semula kes lima individu, termasuk seorang penolong pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), berkaitan pengeluaran sijil kelahiran dan kad pengenalan secara tidak sah dan penjualannya kepada warga asing.

Hakim Norsalha Datuk Hamzah dan Hakim Mazdi Abdul Hamid menetapkan tarikh itu untuk penyerahan laporan forensik yang masih belum diperoleh oleh pihak pendakwaan dalam kes membabitkan Penolong Pengarah JPN Pulau Pinang, Mohd Faizul Arifin, 34, Yap Cheng Wah, 43, Loh Chan Cheong, 34, Chien Guan Chai, 36, dan Datuk Lai Chin Wah, 56 tahun.

Pada 12 September lepas, semua mereka mengaku tidak bersalah terhadap 14 pertuduhan di bawah Seksyen 466 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 109 Kanun Keseksaan kerana memalsukan sijil kelahiran dan kad pengenalan atas nama beberapa individu antara Januari dan Mei 2019.

Seksyen 466 Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun dan denda jika disabitkan kesalahan.

Mohd Faizul diwakili peguam Mohd Hisham Nazir, Loh dan Yap diwakili peguam Lee Kean Wooi, Chien diwakili peguam Yusuf Idris manakala Lai diwakili peguam R Sivah Nanthan.

Pendakwaan hari ini dikendalikan oleh Farah Aimy Zainul Anwar dan Shafiq Sazali. – Bernama

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close