Berita UtamaUtama

Tiada notis kes pengubahan wang haram, dadah dikeluarkan

Orang ramai dinasihat tidak terpedaya taktik sindiket penipuan: Polis

KUALA TERENGGANU, 11 Safar 1441H, Khamis – Polis Terengganu menafikan pihaknya telah mengeluarkan notis terhadap seorang individu bagi membantu siasatan berhubung kes penyeludupan dadah dan pengubahan wang haram seperti yang tular di media sosial sejak Selasa lepas.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Aidi Ismail berkata, surat tersebut dipercayai dikeluarkan oleh sindiket penipuan bertujuan memperdayakan mangsa bagi mengaut keuntungan.

“Surat yang dihantar ke rumah individu terbabit di ibu negara itu juga tidak wujud dalam sistem fail polis serta mempunyai nombor siri palsu.

“Isi kandungan surat tersebut menggunakan bahasa pasar dan kepala surat yang digunakan berbeza dengan surat rasmi yang dikeluarkan polis,” katanya kepada Bernama di sini.

Katanya, polis memandang serius dan akan mengambil tindakan tegas terhadap perkara ini.

Beliau juga menasihati orang ramai agar tidak mudah terpedaya dengan taktik-taktik yang digunakan oleh sendiket penipuan dan segera merujuk kepada pihak polis sekiranya menerima surat seumpama itu.

Surat yang dimuat naik di laman sosial oleh seorang individu itu mendakwa bahawa pihak polis ‘memerintahkan’ mangsa memberi kerjasama kepada polis Terengganu kerana disyaki terlibat dalam penyeludupan dadah dan pengubahan wang haram berjumlah RM228,000.- Bernama

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close