Berita UtamaPendapat

5 syarat kejayaan muafakat PAS-UMNO

UMNO dan PAS perlu mendalami, menguasai geo-politik dunia

TIDAK membabitkan pimpinan tertinggi parti yang terpalit kes rasuah dan salah laku walaupun belum dihakimi bersalah oleh mahkamah (Datuk Seri Najib Razak, Datuk Seri Zahid Hamidi dan lain-lain)

2. Beragenda besar dan bukan semata-mata ingin tumbangkan PH dalam PRU akan datang. Matlamat untuk mengembalikan dominasi Melayu Islam dalam politik tanah air perlu menjadi objektif utama

3. Inklusif dan dipunyai oleh seluruh rakyat yang beragama Islam dan berbangsa Melayu, bukan hanya ahli parti. UMNO ada tiga juta ahli dan PAS satu juta ahli. Jika kita anggarkan PH ada sokongan tiga juta pengundi Melayu Islam, maka ada lebih kurang dua juta lagi pengundi Melayu Islam yang perlu diyakinkan.

Ini tidak termasuk jutaan lagi anak-anak muda yang belum mendaftar sebagai pengundi dan akan layak mengundi pertama kali dalam PRU-15

4. Seluruh ahli UMNO perlu tukar budaya kerja 360 darjah terutama budaya rasuah, hidup mewah dan mengampu pemimpin. Mereka perlu sedia ditarbiah.

Seluruh ahli PAS perlu tingkatkan kemahiran dan kemampuan mentadbir negara secara profesional. Kekurangan UMNO adalah kelebihan PAS dan begitulah sebaliknya.

5. Kedua-dua pihak perlu mendalami dan menguasai geo-politik dunia, agenda masonik, isu pertembungan dua kuasa dunia AS-China, pelbagai ancaman ideologi terhadap kedaulatan negara, konsep dan aplikasi kenegaraan dalam Islam serta topik yang seumpama dengannya. Bab ini Isma boleh bantu.

Ir Hj Muhammad Lukman Al Hakim Muhammad
Kluster Tarbiah Isma

Penafian: Artikel ini adalah pandangan penulis. Ia tidak mewakili pendirian rasmi Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), mahupun Ismaweb.net.

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close