Berita UtamaDuniaUtama

Sheffield bandar pertama di UK iktiraf Palestin negara berdaulat

Duta Palestin anggap pengiktirafan cipta sejarah penting kepada negara

LONDON, 7 Muharram 1441H, Sabtu – Sheffield menjadi bandar raya pertama di United Kingdom (UK) yang mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara, satu langkah yang diharapkan akan menekan bandar-bandar lain dan kerajaan untuk mengikutnya.

Majlis Bandar Sheffield sebulat suara meluluskan usul untuk secara rasmi mengiktiraf negara berdaulat Palestin, menjadikannya bandar pertama di UK untuk berbuat demikian.  

Gerakan itu menyatakan bahawa Kerajaan UK sekarang tidak mempunyai niat untuk mengiktiraf Palestin, satu pendirian yang berbeza dengan komitmen Parti Buruh untuk mengiktiraf Palestin sebagai negara sepenuhnya, serta sebagai sebahagian daripada Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dan di bawah undang-undang UK.

Majlis Bandar Sheffield, seperti kebanyakan dewan bandar di utara UK, terdiri daripada ahli majlis Parti Buruh.  

Ia kini berharap tindakannya akan meningkatkan tekanan kepada kerajaan UK yang berpegang kepada Konservatif untuk mengikuti jejaknya.

Perasmian gerakan itu didahului oleh sebuah majlis di mana bendera Palestin dikibarkan di luar Dewan Perbandaran oleh Duta Palestin ke UK, Husam Zomlot.

Zomlot menyifatkan pengiktirafan itu sebagai langkah besar dan mencipta sejarah yang penting.

“Kami tahu daripada aktiviti kempen kami bahawa kebanyakan orang di bandar akan mengalu-alukan pendirian Majlis,” kata Kempen Solidariti Sheffield Palestine (PSC).

“Kami berharap inisiatif ini akan diikuti dengan langkah-langkah yang bertujuan untuk menamatkan konflik tentera dan ekonomi British dengan pendudukan Israel dan penjajahan tanah Palestin,” katanya. – Agensi

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close