Berita UtamaUtama

Selangor pertimbang cadangan Adun isytihar harta

Menteri Besar gesa semua penjawat awam negeri tolak kegiatan rasuah

SHAH ALAM, 18 Zulhijjah 1440H, Isnin – Kerajaan Selangor akan mempertimbangkan cadangan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) turut mengisytiharkan harta masing-masing.

Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, cadangan itu akan dilaksanakan sekiranya ada keperluan seperti mana Exco Selangor diminta untuk mengisytiharkan harta mereka susulan mereka mempunyai kuasa eksekutif dalam pentadbiran kerajaan negeri.

“Kita sedia merangka dan berbincang kalau ada keperluan untuk ADUN isytihar harta…tetapi sebahagian besar (Adun) tidak terbabit dalam kuasa eksekutif sebab itu keputusan kerajaan negeri sebelum ini menghadkan isytihar harta pada Exco,” katanya

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis melafaz dan menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) di sini, hari ini.

Terdahulu, Amirudin mengetuai barisan Exco kerajaan negeri melafaz ikrar dan menandatangani IBR dengan disaksikan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Latheefa Koya.

Mengulas lanjut, Amirudin berkata, kerajaan Selangor komited memerangi rasuah dan menggesa semua penjawat awam negeri itu menolak rasuah.

Beliau berkata, Enakmen Kebebasan Maklumat Selangor yang dikuatkuasakan sejak 2011 adalah antara usaha kerajaan negeri dalam memerangi kegiatan rasuah di negeri itu.

“Di bawah enakmen ini, orang ramai diberi kebenaran untuk melihat sendiri dokumen rasmi kerajaan negeri, jadi orang awam boleh semak dan nilai sendiri apa yang kerajaan negeri lakukan.

“Kita hanya dianggap berjaya jika kita berjaya membuktikan betapa pengurusan kewangan yang bertanggungjawab membolehkan kita betul-betul membantu orang yang susah dan yang mengupayakan mereka yang lain dengan pemberian peluang yang lebih baik,” katanya. – Bernama

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close