Berita UtamaPendapat

Haramkan Dong Zong: Pertubuhan rasis sempit

Dong Zong pemain utama gesa kerajaan iktiraf UEC

SEPERTI biasa sejak daripada dulu jika ada isu yang berkaitan kaum cina maka Dong Zong yang akan menjadi juaranya. Jika ada isu berkaitan penentangan terhadap perkara-perkara berkaitan dengan Melayu dan Islam maka Dong Zong juga akan menjadi pemain utamanya. Apakah kita sekarang ini di bawah kerajaan DAP-PH akan berterusan berbicara dan dihidangkan dengan isu perkauman dan tuntutan-tuntutan melampau Dong Zong.

Dalam soal tulisan khat dan jawi ini walau Tun Mahathir selaku Perdana Menteri telah membuat keputusan yang amat jelas seperti “Keputusan mengenai khat adalah muktamad”, seharusnya tidak lagi timbul pertikaian daripada Dong Zong serta ahli-ahli Parlimen dan ADUN DAP kerana ia adalah keputusan kerajaan yang diwakili juga oleh DAP. Kenapa lagi perlu petisyen dan sebagainya. Mereka sengaja mengaitkan isu jawi dengan agama, sedangkan jawi hanya tulisan arab dan Khat pula adalah seni tulisan.

Seperti yang kita tahu bahawa Dong Zong adalah salah satu Hua Tuan (Persatuan-Persatuan Cina Utama Malaysia) daripada lebih 2,065 persatuan Cina yang memainkan peranan dalam mengemukakan tuntutan di dalam Dokumen Siqiu. Pelbagai tuntutan yang mempertikaikan hak keistimewaan orang Melayu Bumiputera Islam. Pelbagai perkara dalam Perlembagaan cuba mereka ubah dan hapuskan untuk melenyapkan hak istimewa Orang Melayu.

Setiap perkara yang berkaitan orang Melayu menjadi masalah kepada Dong Zong. Apakah Dong Zong ini “Pelampau Cina” yang menjadi “Tangan Jahat” bagi pihak bangsa DAP? Apakah tulisan khat yang menjadi sebahagian daripada budaya orang Melayu Islam seawal 1303 (Batu Bersurat Terengganu) itu dilihat sebagai ancaman kepada bangsa DAP? Apakah Dong Zong lupa bahawa Malaysia ini Tanah Melayu dan majoritinya juga Melayu Islam?

Dalam cadangan kerajaan era Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri sebelum ini untuk mewujudkan satu Sekolah Wawasan di mana Sekolah Kebangsaan, SJK(C) dan SJK(T) dikumpulkan dalam satu kampus ditentang oleh Dong Zong atas alasan tidak mahu budaya Melayu diterapkan kepada anak-anak mereka nanti.

Antara tuntutan lain Dong Zong yang ada dalam Siqiu ialah menuntut agar sistem kuota di universiti, penjawat awam, pinjaman dan bantuan pelajaran dihapuskan dan digantikan dengan sistem meritokrasi atau berasaskan kebolehan dan pencapaian.

Dong Zong juga adalah pemain utama dalam menggesa kerajaan mengiktiraf Sijil UEC dan juga seawal pemerintahan kerajaan DAP-PH, Dong Zong menggesa agar bantuan kerajaan disalurkan kepada Sekolah-Sekolah Persendirian Cina (Menengah dan Rendah) dan kerajaan DAP-PH secara terus merealisasikan tuntutan Dong Zong ini apabila memasukkan Sekolah Persendirian Cina sebanyak 60 sekolah dengan peruntukan RM12 juta dibawah peruntukan SJK(C) sebanyak RM50 juta yang berada di luar sistem atau dasar Pendidikan Negara sebagai sekolah yang mendapat peruntukan kerajaan dan secara tidak langsung ianya bertentangan dengan dasar kerajaan. Ini juga adalah tuntutan yang ada dalam Siqiu.

Tuntutan Dong Zong bukan lagi tuntutan tetapi seolah suatu perkara yang harus diutamakan dalam kerajaan DAP-PH hari ini. Untuk kepentingan mereka semuanya lulus dan “OK” tetapi apabila sampai kepada orang Melayu Islam dalam bab tulisan khat pun mereka menentang dan bersuara lantang dengan pelbagai cara.

Saya ingin memberikan ingatan kepada Dong Zong bahawa mereka perlu ingat dan sedar di mana mereka berpijak dan langit mana yang mereka sedang junjung hari ini. Ini Tanah Melayu dan majoritinya masih Melayu Islam. Jangan dek kerana sikap Dong Zong terlalu lantang ini bakal mengundang semula kepada pertembungan kaum yang pernah berlaku pada 13 Mei 1969 satu ketika dahulu. Dong Zong jangan jadi “Pelampau Cina” yang akhirnya membakar kemarahan orang Melayu Islam yang boleh mengundang perpecahan antara kaum.

Saya amat setuju dengan kenyataan Tun Mahathir bahawa Dong Zong ini merupakan satu pertubuhan yang rasis dan justeru itu saya mencabar kerajaan supaya mengharamkan Dong Zong atas dasar menyelamatkan Malaysia daripada terjerumus ke dalam senarai negara bergolak atau negara yang tidak selamat apabila berlaku pertembungan etnik, kaum dan agama. Negara pasti tidak aman jika Dong Zong terus dibenarkan bersuara lantang. Dong Zong harus menghormati bangsa majoriti (Melayu) di Malaysia dan teras budayanya juga adalah Melayu. Pasti api kebangkitan Melayu Islam bisa saja membakar setiap kulit chauvinist yang tidak sedar di mana bumi dipijak dan langit mana yang mereka junjung.

Naib Presiden UMNO
Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Penafian: Artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net. Artikel ini pertama kali disiarkan dalam Facebook penulis.

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close