Berita UtamaDuniaUtama

Liga Arab kutuk serangan ganas Zionis di masjid Al-Aqsa

Polisi biadab Israel akan ancam persengketaan agama di Baitulmaqdis

BAITULMAQDIS, 12 Zulhijjah 1440H, Selasa – Liga Arab mengutuk serangan ganas rejim Israel di perkarangan kawasan masjid Al-Aqsa Kota Lama, timur Baitulmaqdis ketika umat Islam Palestin menunaikan solat sunat Aidiladha.

Setiausaha Agung Liga Arab, Ahmed Aboul Gheit berkata, serangan rejim Israel itu menunjukkan ‘dasar sistematik Israel yang bertujuan membiasakan kehadiran Yahudi di Al Haram Al Sharif dan mengurangkan kehadiran orang Islam di sana, meskipun ketika solat sunat Aidiladha dilakukan.

Beliau juga berkata, Tel Aviv bertanggungjawab sepenuhnya ke atas peningkatan ketegangan yang membimbangkan di masjid berkenaan.

“Rejim itu melakukan jenayah sedemikian untuk membantu kumpulan Yahudi ultra-Ortodoks,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Pada masa sama, Setiausaha Agung Liga Arab itu memberi amaran bahawa polisi melulu dan biadab Israel akan menambahkan lagi sikap fanatik di rantau itu, sekali gus mengancam persengketaan agama di ibu kota Al-Quds.

Dalam kenyataan sama, Ahmed Aboul menggesa komuniti antarabangsa untuk menentang kempen ‘Judaization Israel’ yang sedang dijalankan di Al-Quds di bawah perlindungan politik yang disediakan Washington.

Ahad lalu, kekecohan tercetus apabila polis Israel menyerang penduduk Palestin di perkarangan kawasan suci di sini ketika umat Islam dan penganut Yahudi menyambut hari kebesaran masing-masing.

Menurut Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin, 61 rakyat Palestin cedera dan 15 daripadanya dirawat di hospital berdekatan.

Selain itu, tentera Israel juga menanahan beberapa penduduk Palestin.

Kebiasaannya, perkarangan masjid Al-Aqsa ditutup kepada pelawat bukan Islam ketika hari cuti umat Islam. Bagaimanapun tahun ini, hari berkenaan bertindih dengan hari kebesaran Yahudi menyebabkan beberapa organisasi merayu kepada rejim untuk membenarkan bangsa Yahudi melawat ke kawasan itu.

Lawatan bangsa Yahudi di Al-Aqsa diizinkan, namun menurut perjanjian yang ditandatangani antara Israel dan kerajaan Jordan setelah pendudukan Israel di Baitulmaqdis pada tahun 1967, ibadat bukan Islam di perkarangan masjid adalah dilarang. – Agensi

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close