Berita PilihanBerita UtamaGambar PilihanIstimewaUtama

Rakyat nak berjimat tapi menteri tak faham: Aminuddin

Harga barang naik, tol masih kena bayar, itu pun nak salahkan rakyat

BANGI, 22 Zulkaedah 1440H, Rabu – “Menteri Kewangan kata kita kena berbelanja supaya ekonomi meningkat. Tapi beliau tahu atau tidak, rakyat bukan berjimat tapi sebenarnya memang tidak cukup duit nak belanja.”

Demikian bidas Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Haji Aminuddin Yahaya mengulas kenyataan Lim Guan Eng, kononnya ekonomi Malaysia akan jatuh merudum sekiranya rakyat tidak berbelanja.

Guan Eng berkata, rakyat perlu pandai menguruskan kewangan masing-masing walaupun ia sesuatu perkara yang agak sukar dilakukan.

“Kalau hendak rakyat berjimat sahaja, saya rasa ekonomi Malaysia akan merudum. Ini kerana kita mahu dari segi penggunaan dan perbelanjaan mereka dapat meningkatkan ekonomi negara,” katanya.

Pelik dengan sikap menteri kewangan, Haji Aminuddin yang juga Pengerusi UMMAH mengingatkan Guan Eng bahawa pengangguran sahaja sudah cecah 521,000 orang.

“Ringgit masih lemah. Projek-projek masih tidak berjalan, kalau berjalan pun dapat pada kroni-kroni sahaja. Kalau rakyat nak beli rumah, bukan mudah untuk dapatkan kelulusan bank untuk pinjaman.

“Lagipun, harga rumah pun sudah mahal. Harga barang semua naik, mana ada turun. Tol masih berbayar, hutang PTPTN masih tidak dihapus. Macam ni pun menteri nak salahkan rakyat? Menteri kita ini faham ekonomi atau tidak?,” soalnya.

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close