Berita UtamaIstimewaUtama

Bersatu patut tinggalkan PH, DAP

Cari jalan spesifik pulihkan segera kuasa politik orang Melayu: Isma

Oleh Athirah Huda Zalhe

BANGI, 4 Zulkaedah 1440H, Ahad – Ikatan Muslimin Muslimin Malaysia (Isma), sebuah pertubuhan Islam dan Melayu sederhana menggesa pemimpin politik Melayu supaya duduk berbincang mengenai langkah praktikal untuk memulihkan kuasa politik orang Melayu.

Amir Isma, Ustaz Abdullah Zaik Abd Rahman berkata, idea supaya semua ahli politik menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) bukanlah realistik atau praktikal, namun pelawaan Tun Dr Mahathir Mohamad boleh diambil sebagai cadangan umum ke arah mencari jalan yang lebih spesifik.

Bagaimanapun, perbincangan bersama perlu dilakukan untuk mencari pendekatan terbaik yang boleh memulihkan kuasa politik orang Melayu dengan segera, katanya.

“Syarat penting untuk menjayakan idea yang dicadangkan ialah Bersatu tinggalkan Pakatan Harapan (PH), terutama DAP dan parti-parti sekutu dengan mereka.

“Kesediaan itu perlu sebagai bukti keikhlasan dan niat baik daripada cadangan Bersatu,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.

Kelmarin, Dr Mahathir mengajak semua parti politik Melayu bergabung di bawah Bersatu demi memastikan orang Melayu menjadi kuat dan tidak berpecah belah.

Perdana menteri berkata, setakat ini sudah ada enam parti Melayu termasuk UMNO dan sekiranya lebih banyak lagi ditubuhkan orang Melayu akan terus berpecah belah.

Mengulas lanjut, Abdullah Zaik berkata, Dr Mahathir perlu mengakui bahawa langkah politiknya pincang jika keadaan politik hari ini tidak diperbaiki segera.

“Beliau harus menebus kesalahan membawa DAP ke Putrajaya yang telah mengakibatkan tamatnya dominasi politik orang Melayu.

“Apa pun pendirian parti-parti politik Melayu terhadap cadangan tersebut, tidak sewajarnya menghalang langkah perbincangan positif diambil,” katanya.

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close