Berita Utama

Tambah kelas PPKI

Penambahan kelas supaya pelajar khas dapat belajar di sekolah biasa

JOHOR BAHRU, 13 Syawal 1440H, Isnin – Kementerian Pendidikan bercadang menambah bilangan kelas bagi Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) di sekolah arus perdana di seluruh negara.

Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching berkata, usaha itu dilihat dapat memberi kemudahan kepada ibu bapa menghantar anak-anak mereka yang berkeperluan khas mendapatkan pendidikan PPKI.

Katanya setakat ini terdapat 1,545 sekolah kebangsaan (SK) dan 830 sekolah menengah kebangsaan (SMK) yang mempunyai kelas PPKI di negara ini.

“Memang hasrat kita untuk tambah, ia dapat menampung lebih banyak murid berkeperluan khas dan ibu bapa juga senang untuk cari kelas berdekatan rumah mereka.

“Sasaran kita setiap daerah sekurang kurangnya ada (PPKI) kerana kita mahu lihat lebih banyak program itu ditawarkan,” katanya dalam sidang media selepas melawat tapak projek pembinaan SMK Pulai Jaya.

Turut hadir Pegawai Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Kulai, Zainal Buang.

Teo yang juga Anggota Parlimen Kulai berkata, usaha menambah kelas PPKI juga bagi memastikan pelajar berkeperluan khas berpeluang menimba ilmu di sekolah biasa.

“Kita percaya dan kajian menunjukkan kalau kita biarkan mereka dengan pelajar biasa dan bercampur akan lebih baik untuk kedua-dua kumpulan dan menepis segala stigma mengenai mereka,” katanya.

Mengenai pembinaan SK Pulai Emas dan SMK Pulai Jaya, beliau berkata kedua-dua sekolah berkenaan dijangka dapat beroperasi pada 1 Julai 2020.

Katanya setakat ini proses pembinaan SK Pulai Emas yang berkeluasan 2.2 hektar sudah siap sebanyak 52 peratus manakala SMK Pulai Jaya  yang  berkeluasan 3.7 hektar pula siap 43 peratus. – Bernama

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close