Berita UtamaDuniaUtama

Houthi lancar serangan dron

Lapangan terbang Jizan, Abha jadi sasaran pemberontak

RIYADH, 12 Syawal 1440H, Sabtu – Kumpulan pemberontak Houthi Yaman dilaporkan melancarkan serangan dron baharu yang menyasarkan lapangan terbang Jizan dan Abha di selatan Arab Saudi, lapor Al-Masirah TV.

Gabungan pemerintah yang dipimpin oleh Arab Saudi dalam satu kenyataan berkata, ia telah memintas dron Houthi itu yang menyasarkan bandar Abha di barat daya.

Kumpulan Syiah Houthi itu berkata, mereka menyasarkan beberapa serangan dron di lapangan terbang Jizan dan sebuah stesen bahan api di lapangan terbang Abha.

“Kedua-dua lapangan terbang kini tidak berfungsi. Kami berjanji, rejim Saudi akan melalui hari yang lebih menyakitkan selagi pencerobohan dan pengepungan berterusan di negara kita,” kata jurucakap tentera kumpulan itu

Pemberontak Houthi telah meningkatkan serangan peluru berpandu dan dron di bandar-bandar di Saudi kerana ketegangan yang meningkat antara Iran dan negara-negara Teluk Arab bersekutu dengan Amerika Syarikat (AS).

Bulan lalu, kumpulan itu melakukan mogok di dua stesen pam minyak Saudi.

Tehran dan Washington telah terlibat dalam perang mulut sejak AS melancarkan sekatan ke atas Tehran dan meningkatkan kehadiran ketenteraannya di Teluk.

Konflik Yaman dilihat secara meluas di rantau ini sebagai perang proksi antara Arab Saudi dan Iran. – Agensi

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close