Berita UtamaUtama

Mengaku salah hina Nabi ﷺ

Mahkamah tetapkan 17 Julai hukuman ke atas tertuduh

KUALA LUMPUR, 9 Syawal 1440H, Khamis – Seorang lelaki yang sebelum ini mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menghina Nabi Muhammad ﷺ, agama Islam dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di laman sosial Facebook, menukar pengakuan kepada bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini.

Danny Antoni, 28, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan semula di hadapan Hakim M M Edwin Paramjothy ketika sebutan semula kes itu hari ini dan mahkamah menetapkan 17 Julai untuk menjatuhkan hukuman ke atas tertuduh.

Mengikut pertuduhan pertama, Danny didakwa telah memuat naik satu hantaran menghina Nabi Muhammad ﷺ dan agama Islam yang mungkin boleh menyebabkan suasana tidak harmoni antara penganut Islam dan bukan Islam menggunakan laman profil ‘Danny A’antonio Jr’ dengan pada 1.21 pagi, 9 Januari lalu.

Pertuduhan mengikut Seksyen 298A(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun, jika sabit kesalahan.

Dia juga didakwa melakukan kesalahan sama terhadap Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dengan niat sama pada tempat dan masa sama mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 233(3) akta sama yang membawa hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara maksimum setahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Kedua-dua hantaran itu kemudian dibaca di Pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Siber dan Multimedia, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Menara KPJ, di sini, pada 10 pagi, 4 Mac lepas.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Muhamad Asyaraf Md Kamal memohon hukuman berat mengambil kira kesalahan serius yang dilakukan tertuduh kerana telah menjejaskan keharmonian negara.

“Tertuduh telah melakukan kesalahan serius dengan menggunakan ayat-ayat yang kasar dan kesat serta secara terang-terangan menghina agama Islam dan Nabi Muhammad ﷺ.

“Ayat-ayat yang digunakan oleh tertuduh berbentuk provokasi secara khususnya ditujukan kepada umat Islam sekali gus telah menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan masyarakat,” katanya.

Danny yang diwakili peguam P Rajsurian memohon hukuman penjara berjalan serentak bermula daripada tarikh anak guamnya ditangkap dan mengambil kira tertuduh penanggung tunggal keluarga.

“Anak guam saya telah insaf dan menyesal dengan kesalahan yang telah dilakukannya. Anak guam saya juga memohon maaf kepada mahkamah,” kata peguam itu. – Bernama

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close