Berita UtamaIstimewaUtama

Najib, Zahid tak perlu menonjol ketika UMNO sedang bangkit

Tsunami patah balik orang Melayu kepada BN kerana meluatkan PH

BANGI, 10 Syaaban 1440H, Selasa – Tsunami patah balik orang Melayu kepada UMNO, serta kebangkitan semula parti itu tidak seharusnya diganggu oleh bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan bekas timbalannya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad berpendapat adalah lebih baik Najib dan Ahmad Zahid tidak perlu mencuba untuk menjadi Presiden UMNO semula demi menjaga imej UMNO yang sedang bangkit semula sekarang.

“Melainkan mereka telah dibebaskan oleh mahkamah daripada semua pertuduhan, adalah lebih baik bagi imej UMNO jika mereka tidak memegang apa-apa jawatan dalam UMNO. Malah, pada pandangan saya DS Najib lebih baik tidak mencuba untuk menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri semula.

“Sehingga beliau dibebaskan daripada semua pertuduhan, jika itu berlaku, persepsi negatif terhadapnya, betul atau tidak, adalah terlalu tebal untuk dilupai dalam sekejap masa. Juga, adalah tidak elok bagi imej Malaysia jika Perdana Menterinya berulang alik ke mahkamah, kerana menghadapi tuduhan jenayah,” katanya.

Beliau juga berpendapat populariti Najib sekarang disebabkan rakyat kecewa dan meluat dengan Pakatan Harapan (PH) dan menteri-menterinya. Selain berasa kasihan kepadanya, rakyat juga merasakan kehidupan mereka lebih baik ketika Najib menjadi Perdana Menteri.

Namun, Abdul Hamid percaya ramai rakyat yang sanggup menerima semula Barisan Nasional (BN) dengan syarat Najib bukan Perdana Menteri.

“Najib tidak dapat lari daripada tanggungjawab sebagai pemimpin UMNO yang menyebabkan kerajaan BN tumbang buat pertama kalinya dalam sejarah. Cara untuk memperbaiki imejnya bukanlah dengan berusaha untuk menjadi Perdana Menteri semula yang berkemungkinan menyebabkan BN kalah lagi dalam PRU15.

“Malah, saya berpendapat, BN tidak akan menang, jika ia menampilkan Najib semula sebagai bakal Perdana Menterinya. Saya masih berpendapat, secara rasmi, UMNO perlu menjauhkan diri daripada Najib.

“Bagaimana dengan DS Zahid? Apa yang saya katakan mengenai DS Najib terpakai kepada beliau. Beliau eloklah mengikut teladan Najib dengan meletak jawatan sebagai Presiden UMNO. Berhentilah cakap-cakap untuk menjalankan tugas sebagai Presiden semula,” katanya.

Katanya, jika Ahmad Zahid berbuat demikian juga, populariti UMNO yang mula meningkat sekarang akan merudum semula.

Pada masa sama, Abdul Hamid memilih tiga individu yang boleh menjadi tonggak utama UMNO sekarang iaitu, Datuk Seri Mohamad Hasan; Datuk Seri Ismail Sobri Yaakob; dan Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

IKUTI ULASAN TUN ABDUL HAMID MOHAMAD DALAM RUANG ARTIKEL ISMAWEB.NET

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close