Berita UtamaUtama

Malaysia sumbang AS$100,000 untuk krisis kemanusiaan di Yaman

Kestabilan politik Timur Tengah tak boleh dicapai dengan peperangan

KUALA LUMPUR, 18 Jamadilakhir 1440H, Sabtu – Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, demokrasi dan kestabilan politik di Timur Tengah tidak boleh dicapai dengan kematian rakyat Yaman, Syria, Iraq dan yang lain, dan ia juga tidak boleh dibina di atas sisa runtuhan bandar-bandar yang dibom.

Perdana Menteri berkata, orang yang sinis mempunyai sebab tersendiri untuk membuat kesimpulan bahawa semua perbincangan ke arah penerapan demokrasi atau membina aturan dunia baru dan malahan memerangi keganasan semakin meningkatkan kepalsuan bagi menutup tindakan pencerobohan secara terbuka dan bagi penguasaan mereka ke atas rantau yang kaya dengan sumber.

“Dan sekiranya kita juga jujur, kita perlu mengakui bahawa semua wang berbilion yang telah dibelanjakan untuk senjata ternyata tidak membawa sebarang penambahbaikan keselamatan dan kestabilan di rantau ini.

“Malah, Timur Tengah telah mengalami peperangan yang berterusan hampir dua dekad. Jutaan orang terbunuh, cedera atau terpaksa melarikan diri dari tempat tinggal mereka.

Keseluruhan bandar terbiar hancur dengan infrastruktur penting dimusnahkan. Kita hanya perlu mengkaji landskap Iraq, Libya, Syria dan kini Yaman untuk melihat realiti yang menggerunkan itu semua,” katanya dalam ucapan perasmian Simposium dan Pameran Foto ‘Stand With Yaman’ di sini hari ini.

Teks ucapan Perdana Menteri dibacakan oleh Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah.

Dr Mahathir berkata, di Timur Tengah, perpecahan berlaku dalam ketidakstabilan kerana negara-negara Islam terlalu cepat untuk menyerang antara satu sama lain daripada berusaha untuk menyelesaikan perbezaan secara aman sebagai bersaudara dan penganut yang mempunyai kepercayaan yang sama.

Beliau juga mempersoalkan, antaranya, perasaan persaudaraan sesama Islam, erti kemasyarakatan sebagai pengikut Nabi Muhammad ﷺ komitmen kepada ummah yang sesetengahnya sanggup bekerjasama dengan Israel bagi menghancurkan negara Islam yang lain.

Mengenai Yaman, Dr Mahathir berkata, Malaysia menyeru semua puak di Yaman yang terbabit dalam konflik berkenaan supaya memberi peluang kepada keamanan dan membenarkan perjanjian perdamaian yang diusahakan di Stockholm baru-baru ini mencapai kejayaan.

“Keutamaan harus diberikan bagi menamatkan segera pergaduhan dan pengeboman supaya orang awam boleh menerima bantuan makanan dan perubatan. Penduduk Yaman berhak mendapatkannya, keimanan kita dituntut.

“Sekiranya kedua-dua puak Yaman yang terbabit dalam konflik itu memerlukan masa untuk mendapatkan semula kepercayaan dan keyakinan antara satu sama lain, mereka perlu mempertimbangkan dengan segera untuk mengisytiharkan bandar pelabuhan Hodeidah sebagai bandar terbuka di bawah kawalan sementara PBB agar zon selamat dapat diwujudkan untuk menyediakan dengan segera bantuan kemanusiaan yang amat diperlukan. Sudah tiba masanya untuk dihentikan pembunuhan, sudah tiba masanya untuk bina semula Yaman,” katanya.

Dr Mahathir berkata, perang di Yaman kini memasuki tahun keempat dengan penderitaan yang ditanggung melangkaui imaginasi di mana orang awam yang tidak berdosa terbunuh manakala berjuta-juta lagi dipindahkan dan terjejas akibat kebuluran dan penyakit.

Beliau berkata, apa yang bermula sebagai perang saudara kini menarik kuasa luar yang bersedia untuk berperang melawan warga Yaman bagi memenuhi agenda dan cita-cita masing-masing dan seperti biasa, pedagang ‘kematian’ – pengeluar dan peniaga senjata cepat meraih keuntungan daripada kesengsaraan perang.

“Negara-negara yang menonjolkan diri sebagai benteng demokrasi dan hak asasi manusia telah memarakkan lagi konflik di Yaman dengan penjualan senjata berbilion dollar ke rantau itu, senjata yang kini digunakan untuk mengebom, membunuh, mencacatkan orang awam yang tidak bersalah, termasuk kanak-kanak. Mereka melakukannya tanpa mempedulikan konvensyen antarabangsa, malah undang-undang mereka sendiri,” katanya.

Dr Mahathir berkata, sebagai manifestasi sokongan berterusan Malaysia terhadap usaha untuk menangani keperluan kemanusiaan kritikal rakyat Yaman, Malaysia berikrar untuk menyumbang AS$100,000 bagi rayuan kemanusiaan untuk Yaman semasa Acara Ikrar Peringkat Tinggi untuk Krisis Kemanusiaan di Yaman yang akan diadakan di Geneva, Switzerland pada 26 Februari. – Bernama

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close