Berita UtamaIstimewaUtama

VIDEO | Kapal Jabatan Laut dilanggar di perairan Malaysia bukan di wilayah Singapura

Kapal pengangkut pukal berdaftar di Greece langgar kapal pemantau Jabatan Laut di perairan Malaysia, bukan seperti didakwa Singapura

KUALA LUMPUR, 5 Jamadilakhir 1440H, Ahad – Kejadian sebuah kapal Malaysia, Polaris bergesel dengan kapal pengangkut pukal Piraeus berdaftar di Greece tengah hari ini berlaku di perairan Malaysia dan bukan Singapura, kata Ketua Pengarah Jabatan Laut Malaysia, Datuk Baharin Abdul Hamid.

Menjelaskan satu laporan berita mengenai insiden itu yang berlaku pada jam 1428, beliau berkata, Polaris bertugas memantau keselamatan kapal-kapal yang belayar di perairan sekitar pelabuhan Johor Bahru.

“Kejadian dalam kawasan perairan Pelabuhan Johor Bahru. Jadi tidak timbul soal menceroboh perairan Singapura. Kami tugaskan Polaris untuk memantau keselamatan pelayaran dalam kawasan itu. Itu adalah pelabuhan kita (sebagai mewajarkan kehadiran Polaris),” katanya kepada Bernama.

Lembaga Maritim dan Pelabuhan Singapura dalam satu kenyataan malam ini mendakwa indisen itu berlaku di perairan wilayah Singapura dalam Garisan Sempadan Singapura berhampiran Tuas.

Republik itu juga menyatakan kekhuatiran bahawa kehadiran kapal-kapal yang tidak mendapat kebenaran di kawasan pelabuhan Singapura boleh mencetuskan kekeliruan kepada komuniti perkapalan antarabangsa dan mengancam keselamatan pelayaran di perairan mereka.

Ditanya mengenai nasib Polaris dan krunya, Baharin berkata, semua 23 kru dalam kapal itu selamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan.

“Kapal pun tak ada kerosakan serius, tak ada bocor yang boleh menyebabkan air masuk. Insiden itu juga tidak menyebabkan ancaman pencemaran,” katanya.

Ketika ini, katanya, pasukan penyiasat telah dibentuk dan telah memulakan siasatan ke atas kedua-dua kapal.

“Mereka sudah pun berada di atas kedua-dua kapal, kita akan meninjau kapal-kapal itu untuk kita tentukan kerosakan sebenar yang ada. Sebaik kita dah nilai, baru kita ambil tindakan berikutnya,” tambah beliau.

Baharin berkata, Polaris, sebuah kapal penyelenggara alat bantuan pelayaran pelbagai fungsi milik Jabatan Laut, kekal berada di lokasi, sementara Piraeus telah belayar ke jeti Tanjung Bin menunggu surat izin belayar daripada jabatan berkenaan.

Video penuh kejadian disiar dalam laman Facebook Netizen of Malaysia

Sementara itu, Kementerian Luar Malaysia dalam kenyataan mengesahkan kapal Greece dan kru kapal ditahan oleh Jabatan Laut untuk siasatan awal mengikut Seksyen 334(1) Ordinan Perkapalan Malaysia 1952.

Menjelaskan insiden itu, kementerian berkenaan berkata, kapal Greece itu dilihat memasuki garisan sempadan pelabuhan Johor Bahru di perairan wilayah Malaysia pada jam 1415.

“Ketika berhubung dengan Polaris, Piraeus memberi respons ia akan mengelakkan Polaris. Walaupun komunikasi jelas dan arahan definitif yang diberikan, pergeseran berlaku pada pertembungan pertama sehingga kedua-dua kapal terpisah antara satu sama lain pada jam 1436,” menurut kenyataan itu.

Wisma Putra berkata, kejadian itu bagaimanapun, tidak mengganggu aliran trafik dan jauh dari kawasan Skim Pemisahan Trafik.

“Jabatan Laut menasihatkan kapal dalam garisan sempadan Pelabuhan Johor Bahru yang dikesan di Perairan Wilayah Malaysia agar berhati-hati untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini di perairan berkenaan,” katanya.

Kementerian juga melahirkan komitmen mereka untuk mengambil langkah sewajarnya bagi memelihara integriti, kepentingan dan pelayaran selamat semua kapal di wilayah Malaysia. – Bernama

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close