Berita UtamaIstimewaKata PedangUtama

Pedih telinga menteri agama

Sakit kena hentam Mujahid keluar ugutan untuk ambil tindakan

DAP memang tidak suka kepada Islam. Sebab itulah pemimpin-pemimpinnya sebelum ini menghina Islam. Itulah sejarahnya.

Lalu, pedih dan sakit juga telinga menteri agama kita kena jentik kiri kanan. Pedang ingatkan, ‘orang agama’ ini boleh bersabar, apatah lagi bila menjaga semua agama.

Tapi baru sikit kena jentik, cubit dah melompat. Dia nak, semua orang sokong saja. Tak boleh bantah apapun, hatta Rahmatan Lil Alamin Pakatan Harapan (PH) pun kena ikut, walaupun tak sehebat mana menjaga agama Islam.

Bila dah kena jentik, cubit atau orang Kedah dan Parit Buntar (juga orang Perak) kata ‘kutey’, lalu bermulalah edisi mengugut mana-mana pihak yang masih mempertikaikan ‘kebetulannya’ dalam melantik Ahli Lembaga Pemegang Amanah (ALPA) Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim).

Jika ikut laporan media semalam, Datuk Mujahid Yusof Rawa kata dia akan ambil tindakan terhadap mana-mana pihak yang masih mempertikaikan pelantikan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) daripada DAP menjadi salah seorang daripada 10 ALPA Yadim.

Awalnya Mujahid ketika ditanya wartawan selepas Majlis Penyerahan Watikah Pelantikan ALPA semalam, berkata pelantikan itu berdasarkan merit, kelayakan dan pengalaman.

“Kebetulan yang merit itu bersama parti-parti tertentu, jadi kita tidak mahu menjadikan alasan kerana itu tidak lantik. Jadi kalau ada pun mereka bersama mana-mana parti politik, termasuk YB-YB itu secara kebetulan,” katanya.

Adun DAP itu ialah Sheikh ‘Umar Bagharib Ali. Dan kata Mujahid lagi dakwaan tular yang mengatakan DAP tidak mengiktiraf agama Islam adalah satu tuduhan melampau sedangkan parti itu bersama kerajaan pada hari ini.

“Kalau dalaman, kita ada prosedur iaitu menegur dia, jika orang luar terutamanya di media sosial, tak semestinya tindakan daripada saya, mungkin daripada orang luar untuk buat laporan. Maka orang akan melihat ia satu politik jijik untuk melihat ini dengan satu agenda politik sempit,” katanya.

Tetapi yang ‘terlantik secara kebetulan’ menjadi ALPA bukan saja anggota DAP, sebaliknya terdiri daripada enam ahli PAN; dua (PKR); dan seorang (Bersatu).

Pedang pun macam orang lain juga berasa hairan bagaimana boleh secara ‘kebetulan’ terlantik orang PAN, PKR, dan Bersatu. Bukan seorang dua, tapi sembilan daripada 10 ALPA ‘terlantik’ adalah orang parti.

Tapi, dalam ‘hairan’ itu, Pedang senyum saja. Lagipun, kita bukan bodoh yang mudah hendak diperbodohkan. Permainan twist isu, sudah selalu berlaku. Orang pertikai kenapa lantik ‘ramai geng’ termasuk Adun DAP jadi ALPA Yadim.

Marah betul Mujahid bila ramai kata DAP tak iktiraf Islam hingga dia beri amaran akan ambil tindakan, tapi dia memang ‘Melayu mudah lupa’ apabila tidak melihat kembali sejarah bagaimana parti tamak haloba itu tidak suka kepada Islam, anti-Islam – terutama pemimpin DAP daripada Kristian Evangelis.

Pedang pun dulu pernah tulis dengan merujuk DAP sebagai parti anti-Islam, rasis dan cauvinis, berdasarkan kenyataan kenyataan mereka terhadap Islam. Tapi Pedang belum lagi kata ‘DAP tidak mengiktiraf Islam’.

Mungkin dengan bahasa lembut dan ramah, Pedang boleh kata ‘DAP tidak mengiktiraf Islam sebagai agama Persekutuan seperti terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan’. Ini berdasarkan beberapa kenyataan yang dibuat sendiri pemimpin-pemimpin parti itu yang menolak Islam sebagai agama Persekutuan.

Masa belum memonopoli kerajaan seperti sekarang, parti itu dulunya – melalui pemimpin-pemimpin kafirnya (lepas ini mungkin Mujahid tak benarkan lagi penggunaan perkataan ‘kafir’ bagi merujuk kepada orang bukan Islam) – banyak mengeluarkan kenyataan yang menghina, mencemar dan mengancam Islam.

Apakah menghina, mencaci, mencemar dan mengancam Islam di tanah Melayu ini bermakna mereka suka kepada Islam? Kalau setakat dalam perlembagaan parti menyatakan DAP tidak anti-Islam, tapi dari segi perbuatan dan percakapannya berbeza, tidak mengiktiraf Islam sebagai agama Persekutuan, tiada beza pun.

Hanya kerana DAP menjadi rakan sekutu dalam kerajaan sekarang, dan pemimpin-pemimpinnya yang dahulu kuat menghina dan memburuk-burukkan Islam sekarang sudah diam, maka Mujahid sudah lupa dan kini sanggup membela mereka, kemudian mengancam orang lain pula.

Sekarang semua orang kena tutup mulut?

Dengan ugutan dan ancaman menteri agama itu, tidak terkejutlah Pedang apabila petisyen menggesa Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengulangi pendiriannya bahawa ‘Malaysia Negara Islam’, dibuat sekali lagi di dalam Dewan Rakyat, mendapat tentangan pihak tertentu.

DAP pun tidak setuju dengan petisyen itu. Pedang berani kata DAP pun tak setuju Dr Mahathir sebut atau isytihar ‘Malaysia Negara Islam’ dalam Dewan Rakyat.

Kata Pedang: ‘Orang bukan Islam’ adalah bahasa ramah, penghormatan orang Melayu kepada orang kafir. Tapi jika mereka tidak ramah dan hormat kepada Islam kenapa harus kita hormati mereka. Haram tetap haram, kafir tetap kafir.

Penafian: Kata Pedang adalah segmen lidah pengarang Ismaweb.net, dan tidak mewakili pendirian rasmi Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), sebuah pertubuhan Islam dan Melayu sederhana.

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close