Berita UtamaUtama

Warisan sedia terima wakil rakyat Bebas: Shafie Apdal

Lima Ahli Parlimen, 9 Adun keluar UMNO dijangka sertai Warisan

KOTA KINABALU, 5 Rabiulakhir 1440H, Khamis – Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata, partinya sentiasa terbuka untuk menerima kemasukan wakil rakyat Bebas, namun ia perlu dilakukan tanpa sebarang syarat.

Beliau, yang juga Ketua Menteri Sabah, berkata parti Warisan yang kini menerajui kerajaan baharu Sabah sentiasa terbuka demi penyatuan rakyat dan membangunkan negeri ini.

“Setakat ini memang ada wakil rakyat bebas telah menyatakan keinginan untuk menyertai kita (Warisan) dan kita terbuka, namun dalam kerjasama ini saya harap tiada sebarang syarat diminta kepada mana-mana pihak,” katanya di sini, hari ini.

Semalam, seramai 14 wakil rakyat UMNO Sabah bertindak keluar parti untuk menjadi wakil rakyat bebas dan menyatakan sokongan kepada kerajaan.

Empat belas wakil rakyat yang meninggalkan UMNO itu terdiri daripada lima Anggota Parlimen iaitu Datuk Seri Ronald Kiandee (Beluran); Yamani Hafez Musa (Sipitang); Datuk Azizah Mohd Dun (Beaufort); Datuk Zakaria Edris (Libaran); dan Datuk Rahim Bakri (Kudat).

Sembilan lagi ialah Anggota Dewan Undangan Negeri iaitu Datuk Seri Hajiji Mohd Noor (Sulaman); Datuk Seri Masidi Manjun (Karanaan); Datuk Japlin Akim (Usukan); Datuk Musbah Jameh (Tempasuk); Datuk Gulam Haidar Khan (Kawang); Datuk Mohd Arifin Arif (Membakut); Datuk Isnin Aliasnih (Klias); Matbali Musah (Lumadan); dan Datuk Nizam Titingan (Apas).

Mohd Shafie berkata, kerajaan sentiasa mementingkan rakyat dan akan terus membantu membangunkan semua kawasan di negeri ini termasuk kawasan yang dimenangi pembangkang pada pilihan raya lepas.

“Kerajaan mempunyai dasar bahawa kita akan membantu semua rakyat di negeri ini.. kita tidak ada sebarang sekatan dalam parti ataupun kerajaan bagi memastikan negeri ini terus dibangunkan,” katanya. – Bernama

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close