Pendapat

Ahli Parlimen DAP desak hak kebebasan murtad, ajaran sesat

Matlamat mereka mahu mengubah identiti negara menjadi liberal demokratik mutlak

KERISAUAN yang saya utarakan dalam ucapan Tun Dr Mahathir Mohamad yang menyebut Malaysia akan ke arah meratifikasi semua konvensyen Hak Asasi Manusia PBB di UNGA baru-baru ini semakin menjadi kenyataan.

https://web.facebook.com/numanmazlan/posts/10212334248580262

Walaupun ada segelintir pentaksub politik yang tidak faham isu dan tidak mampu berfikiran objektif melihat ia sebagai gangguan kepada pujian seluruh dunia terhadap Tun ketika itu.

Semalam Ahli Parlimen DAP, P Kasthuriraani telah bertindak pantas mendesak kerajaan meratifikasi ‘United Nations Declaration on the Elimination of All Forms of Intolerance and of Discrimination Based on Religion or Belief’, yang mana memberi hak kepada semua manusia untuk mengamalkan dan menukar agama mereka sesuka hati tanpa boleh diambil tindakan oleh sesiapa.

Di Malaysia, jaminan untuk mengamalkan agama masing-masing telah pun termaktub dalam Perlembagaan Perkara 3 (1), dan tiada masalah bagi agama selain Islam untuk bertukar agama di Malaysia.

Jadi tiada tujuan lain desakan ratifikasi ini melainkan bagi membenarkan murtad berlaku di Malaysia.

Selain itu P Kasthuriraani juga mendesak semua ajaran sesat bebas diamalkan, selari dengan deklarasi tersebut yang menegaskan semua ‘agama dan kepercayaan’ bebas diamalkan.

Dia menyebut: “Another recommendation is the need to stop the arrests of individuals who practise Shia, Ahmadiyah and Baha’i (beliefs)”.

Dan hakikatnya ratifikasi deklarasi ini akan mengubah struktur undang-undang Islam dan kuasa Mahkamah Syariah secara menyeluruh kerana ia melibat asas kepada agama itu sendiri.

Perkara yang sama juga dituntut oleh COMANGO melalui proses UPR ke atas Malaysia yang akan berlangsung bulan hadapan di Geneva.

Mereka menggunakan NGO untuk melobi di peringkat antarabangsa dan menggunakan Ahli Parlimen secara terus untuk mendesak di peringkat tempatan, yang tujuan adalah sama iaitu mengubah identiti negara menjadi liberal demokratik mutlak.

Umat Islam perlu sentiasa sedar cabaran bertubi-tubi yang sedang dirancang, dan teguh mempertahan identiti dan hak kita, walaupun terpaksa berhadapan dengan tali barut dari kalangan muslim yang mempermudahkan kerja mereka.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/10/16/putrajaya-urged-to-ratify-un-declaration-on-religious-freedom/

[ ratifikasi: pengesahan perjanjian oleh Parlimen (Kamus Dewan Edisi Keempat) ]

Ahmad Nu’man bin Mazlan
Ahli Jawatankuasa Biro Islamiyat Isma

Penafian: Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu (Ismaweb.net).

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close