Berita UtamaDr Ridhuan Tee AbdullahKolumnisUtama

‘Kiamat’ dah dekat jika dua Cina bertemu mereka cakap Melayu

Soal penguasaan bahasa Melayu bukan masalah guru tetapi sikap Cina

APA punca sebenar bahasa Melayu (BM) tidak dapat dikuasai di sekolah vernacular, SJKC dan SJKT? Kita tidak mahu, akhirnya guru juga yang dipersalahkan kerana murid-murid bukan Melayu SJKC/T, tidak dapat menguasai dan menghayati BM.

Sedangkan sebahagian besar mereka adalah guru Melayu, guru terlatih. Kenapa tidak bertanya kepada guru-guru Cina bagaimana mereka begitu berjaya mengajar bahasa Cina, sehingga anak-anak Cina menjadi Cina totok, secina-cinanya. Pernahkah kajian terperinci dibuat kenapa dan mengapa orang bukan Melayu (murid-murid SJKC/T) terlalu miskin BM mereka?

Jangan tertipu dengan Cina ultra kiasu. Hakikat BM di mata orang Cina. Jika ada Cina bertemu Cina bercakap BM. Itu tandanya ‘kiamat sudah semakin hampir’. Sebagai orang Cina, sama sekali saya tidak pernah jumpa apabila Cina bertemu Cina mereka berbual menggunakan BM, kecuali Cina seperti saya dan sahabat-sahabat yang berasimilasi dengan majoriti Melayu. Cina yang memahami agenda hidup bernegara.

Cina yang mendukung agenda negara, sanggup mati mempertahankan negara tercinta. Kerana di sinilah tanah tumpah darahku, cinta bersemadi, rasa sayang yang tidak pernah berbelah-bahagi.

Sebab itu, apa jua cara Pengajaran dan Pembelajaran (P&P) di SJKC Cina, sekiranya pandangan Cina terhadap BM tidak berubah, buatlah apa cara sekalipun, BM tetap tidak dapat dikuasai.

Soal bahasa adalah soal penghormatan dan penghayatan. Jika ada rasa hormat, kita akan jiwai bahasa itu. Kepada orang Cina, bahasa Melayu tidak ada nilai.

Sebab itu, saya teruja dengan lagu Santesh, bertajuk Amalina. Seorang penyanyi India dapat menyanyi lagu Melayu. Begitu baik sekali penuh penghayatan, seolah-olah dia seorang Melayu. Kenapa? Jawapan mudah, BM telah meresap ke dalam sanubarinya tanpa disedari. Inilah kualiti BM yang kita mahukan.

Penguasaan bahasa bukan sekadar choral speaking yang bersifat hafalan dan sebagainya. BM dijiwai bukan dihafal. Bahasa jiwa bangsa. Bahasa negara untuk dijiwai bukan soal ia ada nilai komersial atau tidak.

Jika Cina benar-benar mahu menghayati BM, saya cabar mereka menyanyikan lagu-lagu Melayu, bersyair, gurindam dan berdebat. Tidak cukup sekadar choral speaking. Mampukah mereka melakukan sebagaimana yang Santesh lakukan dengan lagu Amalina?

Maaf, dahulu, kita lihat begitu ramai penyanyi bukan Melayu menyanyikan lagu-lagu Melayu penuh penghayatan seperti D J Dave, Kenny, Remy dan Martin, Andre Goh dan ramai lagi.

Hari ini, bukan tidak ada. Ada, penyanyi bukan Melayu, tetapi bila menyanyikan lagu Melayu, tanpa penghayatan. Nyanyi lagu sedih, muka nampak ceria gembira. Ini bukan penyanyi tetapi penghafal. Kita mahu mencari penghafal bahasa atau penghayat bahasa jiwa bangsa?

Bandingkan Cina di Indonesia dengan Cina Malaysia. Cina di Indonesia, tanpa melihat rupa mereka, cara mereka menggunakan bahasa Indonesia, sebiji macam Indonesia. Seolah-olah mereka bukan Cina tetapi orang Indonesia. Cina itu Indonesia, Indonesia itu orang Cina. Begitulah hebat penguasa dan pemimpin Indonesia, mengindonesiakan rakyatnya yang berbangsa Cina.

Cina Malaysia, tanpa perlu melihat wajah mereka, dengar sahaja sepatah dua BM yang keluar, kita sudah tahu siapa mereka. Terbitlah kata-kata “bulung bulung telebang di angkase”. Inilah kualiti rakyat negara kita yang berjaya kita lahirkan.

Lihatlah cara pemimpin mereka berbahasa Melayu dalam Parlimen. Tahap BM mereka begitu menyedihkan, walaupun tidak semua. Tahap BM pekerja Bangladesh yang tinggal di sini setahun dua, lebih baik daripada warganegara yang tinggal di sini, puluhan dan ratusan tahun.

Tidakkah kita teramat malu apabila terpaksa mengadakan kursus BM kepada ahli-ahli Parlimen bukan Melayu. Bukankah mereka pemimpin yang seharusnya menunjukkan teladan. Menghadami dan menghayati agenda negara? Mereka rakyat Malaysia atau bukan?

Isunya, bukan soal BM diajarkan secara santai atau tidak? Menyeronokkan atau tidak? Menonton filem P Ramlee atau tidak. Edutainment atau tidak. Ini soal SIKAP (attitude dan aptitude) bukan Melayu terhadap BM, selaku bahasa negara. Soal memandang rendah kepada BM.

Menganggap BM sebagai bahasa tidak berguna. Tidak ada nilai. Banyak bercakap BM dianggap seolah-olah dianggap menjadi Melayu. Menjadi Melayu itu seolah-olah sesuatu yang “soi” (sial).

Saya bukan mengapi perkauman, tetapi inilah realitinya yang amat pahit untuk ditelan, tetapi terpaksa diluahkan. Hati terasa sakit ketika menulis artikel ini.

Berapa jam seminggu BM diajar di SJKC? Betapa seksa Kementerian Pendidikan sejak dahulu untuk meningkatkan masa P&P BM SJKC daripada 180 minit seminggu kepada 240 minit seminggu. Itupun ditentang hebat oleh persatuan-persatuan dalam pendidikan Cina seperti Dong Zong, Jiao Zong dan Dong Jiao Zong.

Dahulu, ada usaha untuk naikkan kepada 270 minit seminggu, tetapi gagal kerana persatuan Cina bersepakat menentang habis-habisan. Kerana, jika waktu BM ditambah, ia akan menjejaskan mata pelajaran bahasa Cina yang lain. Mereka tidak mahu pelajar Cina menjadi separuh Melayu separuh Cina. Tetapi mahu menjadi secina-cinanya. Inikah cara hidup bernegara?

Dahulu, apabila mata pelajaran sejarah diperkenalkan di SJKC (termasuk SK). Keputusan Kementerian Pendidikan, adalah wajib menggunakan BM. Realitinya, ternyata, ia gagal dilaksanakan di SJKC. Sekali lagi, seluruh persatuan Cina menentang. Akhirnya, sejarah diajar dalam bahasa Cina. Bayangkan sejarah Malaysia yang berteraskan sejarah Melayu, diajar dalam bahasa Cina. Apakah di situ ada penghayatan? Semangat patriotisme ke mana?

Berani kerana benar, takut kerana salah. Jika salah. Saya bersedia bila-bila masa untuk berdebat dengan semua pemimpin persatuan Cina dalam pendidikan. Sediakan masa dan tempat. Saya akan hadir termasuk jika diadakan di Dewan Perhimpunan Cina, Kuala Lumpur. Saya tidak pernah takut. Saya cabar mereka hari ini. Sediakan platform untuk kita berbincang perkara ini dengan serius jika kita benar-benarkan sayang negara tercinta ini.

Saya sayangkan bangsa saya. Teramat sayang, kerana inilah ciptaan Allah yang tidak boleh dinafikan. Tetapi, saya lebih sayangkan negara saya. Saya diajar, apabila kepentingan bangsa bertembung dengan kepentingan negara, maka kepentingan negara mesti diutamakan.

Saya mohon kajian secara serius dibuat untuk melihat kedudukan dan tahap BM di SJKC sebelum kita pergi lebih jauh. Apatah lagi sehingga menyalahkan kaedah P&P guru-guru BM di SJKC.

Soal penguasaan BM bukan masalah guru tidak pandai mengajar BM, tetapi soal sikap orang Cina terhadap bahasa negara ini.

Sebab itulah, jika mahu bukan Melayu menguasai BM, ubah sikap mereka. Jadi BM sebagai syarat asas untuk penerusan hayat SJKC. Jika diberikan tempoh masa, SJKC tidak juga berubah, pencapaian BM masih rendah, tukar status SJKC daripada menggunakan bahasa Cina kepada BM selaras dengan Akta Pendidikan 1996.

Saya amat yakin dengan ada syarat ini, tidak lama, seluruh bukan Melayu akan fasih berbahasa kebangsaan.

Dalam melaksanakan agenda negara, mesti ada unsur ugutan dan paksaan. Inilah yang dilakukan oleh seluruh negara di dunia dalam memastikan cita-cita negara tercapai. Jika tidak, ia hanya kosmetik sahaja.

Apakah kita tidak pernah terbaca, bagaimana persatuan ultra kiasu mensyarat guru-guru BM mengajar di SJKC, mesti mempunyai kredit dalam bahasa mandarin peringkat SPM? Maknanya, guru Melayu yang mahu mengajar di SJKC mesti datang daripada SJKC dan SMJKC atau Sekolah Persendirian Cina.

Amat sedih sekali mendengar, kegagalan murid-murid SJKC dalam BM disebabkan oleh guru-guru yang tidak pandai mengajar, sedangkan sosialisasi politik mereka penuh dengan kecinaan yang lebih Cina daripada orang negara China. Saban hari bercakap Cina, baca akhbar Cina, tonton filem Cina, dan semua sosialisasi Cina.

Bolehkah kita memandaikan anak-anak Cina dengan persekitaran penuh kecinaan. Berikan satu bukti kepada saya, terdapatkah negara sebaik Malaysia yang begitu banyak memberikan kelonggaran kepada rakyat dalam melaksanakan agenda hidup bernegara.

Hampir tiada di dunia. Tetapi inilah Malaysia. Kita sanggup gagal hidup bernegara, asalkan kita dapat mengekalkan kuasa. Kita terus berpolitik. Hiba sungguh hati ini. Air mata mengalir tanpa disedari.

Prof Dr Ridhuan Tee Abdullah
Profesor Fakulti Pengajian Umum dan Pendidikan Lanjutan (FUPL)
Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)

Penafian: Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), sebuah pertubuhan Melayu dan Islam sederhana, mahupun pendirian rasmi Portal Islam dan Melayu (Ismaweb.net).

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close