Berita UtamaDr Ridhuan Tee AbdullahKolumnisUtama

Islam lebih bahaya dari LTTE, Komunis dan Evangelis?

Puak liberal mahu Malaysia jadi negara sekular, terpisah dengan agama

PUAK sekularis dan liberalis yang diketuai perempuan jahil berambut kuning dan puak sewaktu dengannya, sibuk mahu melancarkan petition agar Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menarik balik perlantikan Maszlee Malik sebagai Menteri Pendidikan yang baharu. Jawatan tersebut hendaklah dikembalikan kepada PM sebagaimana yang telah diputuskan sebelum ini. Saya harap PM tidak akan tunduk kepada tekanan puak ini.

Saya bukanlah dalam kategori yang sefahaman dengan Maszlee, tetapi sebagai rakyat, saya terima pilihan rakyat dalam PRU14 dan juga perlantikan yang dibuat PM. PM lebih maklum siapa yang selayaknya memegang jawatan tersebut. Pokoknya, sudah tentu bukan perempuan pelik berambut kuning itu dan sewaktu dengannya.

Hanya kerana Mazlee Malik berlatarbelakangkan agama (Salafi) dan beberapa pandangannya mengenai Zakir Naik dan Morsi (Ikhwanul Muslimin), maka ia ditakuti. Puak-puak sekularis dan liberalis sedaya upaya mencari apa jua maklumat yang boleh mengaitkannya dengan ‘kegiatan tidak sihat’ pada pandangan mereka. Desperado dan jahat betul. Kita masih buta?

Sebenarnya, Maszlee bukan isu sangat. Dia hanya seorang individu daripada jutaan rakyat Malaysia. Bukanlah isu besar pun. Isu fundamental yang sangat takuti oleh puak-puak jahil ini adalah latar belakang beliau yang ada kaitan dengan pengajian Islam. Jika Maszlee ini dalam kalangan profesional dan tidak berlatarbelakang Islam serta liberal, rasanya tidak timbul masalah. Setahu saya, Maszlee ini memang agak liberal. Itupun mereka tidak mahu.

Ramai lagi dalam kalangan pemimpin PKR dan DAP yang berfahaman komunis dan sosialis yang pro Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) India dan pro Komunis China serta Kristian Evangelis yang jauh lebih bahaya, kenapa perkara ini tidak pernah menjadi kerisauan? Saya boleh tuding satu-persatu, tetapi saya lihat dahulu.

Berfahaman Salafi dan menyokong perjuangan Zakir Naik dan Morsi, tidak akan menjadi kita ekstremis. Islam bukan agama ekstrem tetapi berhikmah. Saya pun menyokong Zakir dan Morsi. So what? Hak masing-masing. Sokong Zakir Naik tidak boleh, sokong LTTE dan Komunis boleh? Pemikiran rimba apakah ini?

Pada saya lebih baik daripada beliau memegang fahaman Salafi daripada fahaman LTTE, Komunis, liberalis dan pemberontak, yang jauh lebih bahaya. Saya bukanlah Salafi. Tetapi sepanjang pengajian saya, Salafi hanya mahu mengikut sunnah Nabi. Sunnah jauh sekali untuk menganiaya dan menzalimi manusia. Islam Salafi Maszlee hanya mahu menyantuni rakyat Malaysia secara berhikmah, saya fikirlah.

Jika kita mengkaji sejarah perancangan jahat musuh-musuh Islam, sebenarnya mereka amat takut kepada figura berlatarbelakangkan Islam. Mereka takut negara ini menjadi sebuah negara Islam dan rakyatnya berpegang kepada Islam.

Mereka takut jika  ramai pelajar menutup aurat dan mengikut ajaran Islam. Mereka ini,  kalau boleh mahu semua pelajar Islam memakai skirt, tidak bertudung dan bergaul bebas, seperti di Barat. Pendek kata, mereka mahu menjadikan negara ini terus sekular, terpisah dengan agama, liberal dan pluralis. Apabila umat Islam sudah jahil dan jauh daripada agama, maka mudahlah untuk mereka menguasai dan memerintah suatu hari ini.

Mereka takut, jika rakyat Malaysia semakin memahami Islam, ini menyukarkan melunaskan perancangan jahat mereka untuk menguasai negara ini mengikut faham LTTE, Komunis dan Kristian Evangelis.

Pada hemat saya, masih terlalu awal untuk kita menilai Maszlee. Kita tunggu dan lihat. Bagi peluang kepada beliau untuk melakukan yang sepatutnya. Jika pendidikan Islam diberikan perhatian, ia selari dengan kedudukan Islam sebagai agama persekutuan. Bukan macam perempuan rambut kuning itu, sembahyang menggunakan getaran hati. Sejauh mana hatinya bergelar. Tanyalah syaitan yang membisikkan. Saya naik menyampah tengok muka dia.

Tahniah Mazlee Malik di atas perlantikan sebagai Menteri Pendidikan baharu. Jawatan ini amat penting dalam menentukan halatuju pendidikan negara. Sudah menjadi budaya Malaysia, setiap kali menteri berubah, maka berubahlah polisinya. Setiap menteri mahu meninggalkan legasi masing-masing.

Antara perkara penting yang ditekankan oleh Mazlee ketika ditemubual adalah; konsep manusiawi dalam pendidikan, membangun potensi anak-anak, wujudkan lebih banyak sekolah berkonsepkan sekolah wawasan, beban guru dikurangkan, kuantiti pelajar atau kelas dikecilkan, tidak hanya mengejar gred atau score, bukan exam-oriented, kuasa otonomi guru, guru dipergunakan tujuan politik, mengeratkan hubungan sekolah dengan ibu bapa dan masyarakat, sekolah mesra pelajar dan sebagainya. Teruskan penambahbaikan ini.

Ya…memang lumrah sedap bercakap. Realitinya bagaimana? Sedar atau tidak, bahawa Sekolah Wawasan iaitu sekolah yang menggabung semua aliran telah gagal? Ia tidak mendapat perhatian perhatian orang Cina yang diketuai oleh Dong Jiao Zong, kerana gabungan atau percampuran ini akan menyebabkan orang Cina tidak dapat menguasai bahasa Cina sepenuh atau menjadi Cina pisang. Kuning di luar, putih di dalam. Mereka mahu menjadi secina-cinanya.

Saya harap Maszlee mampu melakukan pembaharuan ini secara tegas mengikut konsep Sekolah Wawasan? Saya menyokong sepenuhnya, walaupun ia telah gagal. 

Begitu juga dengan pengiktirafan Sijil peperiksaan Bersepadu (UEC) yang dikeluarkan oleh Sekolah Menengah Persendirian Cina. Adakah Maszlee akan lakukan?

Untuk makluman UEC adalah sijil peperiksaan yang dikeluarkan oleh Sekolah Persendirian Cina tanpa melalui Majlis Peperiksaan Malaysia. Mereka mahu sijil ini diiktiraf setara SPM bagi membolehkan mereka melanjutkan pelajaran ke Universiti Awam dan memasuki Perkhidmatan Awam.

Malangnya, kehendak fundamental KPM tidak pernah dipatuhi. Semua silibus pelajaran dan peperiksaan dilakukan sendiri oleh mereka. Walaupun ia diiktiraf di peringkat antarabangsa, namun dalam konteks negara kita ia dilihat sebagai sesuatu yang sangat sensitif kerana bertentangan dengan falsafah dan matlamat pendidikan negara.

Sehinggakan syarat minima KPM pun mereka tidak mampu untuk penuhi, termasuk mengambil kertas Bahasa Melayu peringkat SPM dan mesti mendapat kredit untuk memenuhi kehendak perkhidmatan awam. Apakah kita mahu membenarkan pembinaan negara dalam negara. Sudah tentu tidak. Banyak lagi tuntutan ultra kiasu yang bersifat perkauman seperti pembinaan lebih banyak lagi SJKC dan SJKT. Ini tidak termasuk menambah lagi Sekolah Menengah Cina dan paling penting adalah pembinaan Sekolah Menengah Kebangsaan Tamil yang pertama. Kepada Menteri Pendidikan baharu, selamat mengkaji semua tuntutan ini. Semoga berjaya.

Prof Dr Ridhuan Tee Abdullah
Profesor Fakulti Pengajian Umum dan Pendidikan Lanjutan (FUPL)
Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)

Penafian: Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu (Ismaweb.net).

Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close