Berita UtamaDr Ahmad Sanusi AzmiKolumnis

Larangan duduk di majlis arak

Majlis tersebut telah mempamerkan kemungkaran yang nyata jelas

1. Rasulullah ﷺ pernah mengingatkan para sahabat supaya menjauhi tempat yang dihidangkan arak. Sabda Rasulullah:

مَن كان يؤمن بالله واليوم الآخِر، فلا يقعُد على مائدةٍ يُشرب عليْها الخمْر

Maksudnya: Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Rasul, hendaklah dia menjauhi tempat yang dihidangkan minuman arak” (Riwayat Ahmad)

Hadis ini menggambarkan kepada kita bahawa tidak seharusnya bagi seorang Muslim berada di tempat yang terzahir perlakuan yang dilarang oleh Allah. Ini kerana keberadaan mereka ditempat tersebut seakan bersetuju dengan kemungkaran yang berlaku.

2. Dengan sebab itu Umar Abdul Aziz pernah mengarahkan satu kumpulan peminum arak untuk dihukum sebat. Tiba-tiba beliau dimaklumkan bahawa terdapat seorang lelaki yang berpuasa dikalangan kumpulan tersebut. Umar Abdul Aziz bertegas untuk turut mengenakan hukuman adab (hukuman lain) terhadap lelaki tersebut lalu berkata: “Kamu adalah sebahagian dari mereka”. (Tafsir al-Qurtubi, al-Nisa:140). Seolah tindakan lelaki yang berpuasa tadi untuk duduk bersama peminum arak dianggap sebagai salah kerana seakan reda dengan kemungkaran.

3. Imam Malik pernah ditanya berkenaan seorang lelaki yang dijemput ke satu majlis yang menghidangkan arak secara jelas. Apakah boleh dia menghadiri majlis tersebut? Imam Malik menjawab: Tidak! Kerana majlis tersebut telah menzahirkan (mempamerkan) kemungkaran yang jelas. (Ibn Battal, Sharh al-Bukhari).

4. Hadis larangan di atas diucapkan oleh Rasulullah kepada para sahabat sebagai arahan supaya menjauhi majlis yang dihidang arak. Sahabat Nabi adalah golongan yang dimuliakan Allah di dalam al-Quran. Sekalipun mempunyai kedudukan yang tinggi di sisi Allah dan Rasul, peringatan seperti ini tetap disampaikan Rasulullah kepada mereka.

Apakah iman kita pada hari ini lebih tinggi dari para sahabat sehingga kita memperlekeh nasihat yang diberikan berdasarkan hadis di atas?

Dr Ahmad Sanusi Azmi 
Pensyarah Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Komentar Facebook
Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Close
Close