Kata Pedang

Beruntung jadi penceroboh tanah di Malaysia atas nama agama

ISU ini amat sensitif kerana melibatkan campur tangan pihak istana dan sensitiviti agama. Hakikatnya, tanah telah diceroboh. Pedang hanya mampu berkongsi beberapa komen di Facebook berkenaan isu ini.

“Beruntungnya penceroboh tanah di Malaysia, dengan syarat atas nama agama. Tidak dihukum, bahkan dapat tanah dan duit lagi.”

“Hakikat yang pening difikir. Dah dapat tanah baru untuk pindah. Tapi tapak lama makin aktif. Tapak baru makin meriah. Double untung.”

“Buat ‘ikut dan’ aja depa ni. Jumpa pokok tang mana-mana, ikat kain, bertahun-tahunlah duk tang tu. Lepaih ni kena ada enakmen ‘ikat kain secara haram di batang pokok atas tanah orang’, itupun kalau pemerintah berani ambil tindakanlah.”

“Di sekitar negeri xxxxx ,depa buat binaan di reserve jalan.. menjadi-jadi.. bila peniaga Melayu berniaga tepi jalan cukup laju dihalau dan dirobohkan kedai-kedai.”

“Manual dah hilang ni. Manual digunakan sekarang manual hawa nafsu.”

Kata Pedang: Hakikat yang terlalu pedih untuk ditelan.

Kata Pedang adalah segmen lidah pengarang Ismaweb.net. Pandangan Kata Pedang tidak mewakili pendirian rasmi Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), sebuah pertubuhan Islam dan Melayu sederhana. Sebarang ulasan dan pertanyaan sila e-mel
katapedang@gmail.com

Komentar Facebook
Papar selanjutnya

Satu komen

  1. hanya nak tanya sbb saya ni kurang arif sgt dlm isu-isu agama Islam ni maklumlah saya bukan ketua agama Islam negeri.
    Apakah hukumnya org Islam memberi sumbangan sedemikian rupa (tanah dan wang) bagi membina kuil? Atas nama sultan yg berjiwa rakyat adakah ianya dibenarkan didalam islam? Tidakkan ianya spt menyokong agama mereka?

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Close
Close