Berita UtamaUtama

DAP, MCA, PKR sengaja cetus provokasi terhadap Islam

Oleh Ainul Illia Meor Suzurudin

BANGI, 28 Zulhijjah 1438H, Selasa – Tindakan pihak tertentu yang membantah keputusan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menolak Better Beer Festival 2017 (pesta arak 17), sekadar mahu mencetuskan provokasi terhadap Islam.

Timbalan Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), sebuah pertubuhan Islam dan Melayu sederhana, Haji Aminuddin Yahaya berkata, mereka sengaja berbuat demikian kerana hendak menilai sejauh mana respon umat Islam.

Katanya, puak-puak ini akan menjadi lebih berani jika umat Islam tidak kuat menentang.  Malah, mereka juga jika dibiarkan akan semakin ‘besar kepala’.

“Tindakan ini menunjukkan mereka tidak sensitif dengan hubungan agama dan kaum.

“Ini juga ada elemen berbaur politik untuk menghasut bukan Islam membenci kerajaan dan orang Islam serta agama Islam,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.

Beliau mengulas tindakan pemimpin parti rasis dan cauvinis DAP, disertai PKR serta parti anggota Barisan Nasional (BN) yang anti-Islam, MCA, membantah keras keputusan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) membatalkan pesta arak yang dirancang pada 6 dan 7 Oktober ini.

Selain itu, beliau berkata, pesta itu juga akan menganggu ketenteraman awam terutamanya apabila pesertanya mabuk.

“Isma gesa rakyat tolak pemimpin berkenaan dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) nanti,” tegasnya.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan lima Ahli Parlimen daripada DAP dan PKR – Tan Kok Wai; Teresa Kok; Fong Kui Lun; Lim Lip Eng; dan Tan Kee Kwong – mereka mahu pesta arak itu diadakan dan menggesa DBKL menarik balik keputusan itu.

Kok Wai adalah Ahli Parlimen Cheras daripada DAP; Teresa Kok (Ahli Parlimen Seputih – DAP); Kui Lun (Ahli Parlimen Bukit Bintang – DAP); Lip Eng (Ahli Parlimen Segambut – DAP); dan Kee Kwong (Ahli Parlimen Wangsa Maju – PKR).

Komentar Facebook
Papar selanjutnya

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Close
Close