Berita UtamaPendapatUtama

You Tai: Cina Yahudi di Tanah Melayu

Komuniti You Tai di Kaifeng, China.
Komuniti You Tai di Kaifeng, China.

Kehadiran masyarakat Yahudi dalam dunia benua Asia secara umumnya boleh dikatakan sebagai pelik atau kelihatan seperti mustahil.

Semua orang tahu, ketika proses pembinaan negara bangsa sedang rancak berkembang pada penghujung abad ke-18 dan 19, bangsa Yahudi wujud dan menetap di Eropah.

Walaupun mereka boleh dikatakan sebagai tidak bernasib baik kerana menerima layanan buruk daripada sistem feudal, dan kemudiannya digantikan oleh sistem negara bangsa, sejarah telah memahat bangsa Yahudi sebagai bangsa yang sinonim dengan dunia Eropah.

Meskipun tidak dinafikan terdapat kemungkinan penghijrahan orang Yahudi daripada Eropah ke Asia dalam skala yang kecil, kewujudan mereka boleh dianggap sebagai tidak begitu signifikan berbanding populasi besar di Asia.

Walaupun begitu, menurut laporan Joshua Project, sebuah pertubuhan misionari Kristian terbesar dunia, di China hari ini, populasi You Tai, Chinese-Jewish (Cina-Yahudi) adalah seramai 2560 orang.

30% Kristian daripada mereka adalah Kristian di mana suku daripada jumlah itu adalah bermazhab Kristian Evangelist.

Menurut laporan itu lagi, bahasa utama yang menjadi pertuturan You Tai ini adalah Bahasa Mandarin. [1]

Terdapat pelbagai teori kedatangan Yahudi ke Tanah Besar China.

Menurut Professor Chavannes, bangsa Yahudi mula datang ke China antara 960M sehingga 1126 M (Dinasti Sung) daripada India melalui jalan laut.[2]

Terdapat beberapa teori lagi terutamanya daripada kaedah dan laluan yang digunakan oleh bangsa Yahudi yang kebanyakannya mendiami kawasan barat daya Rusia ke Tanah Besar China.

Antaranya ialah menggunakan laluan sutera antara Utara India dan barat daya China. Malah, ada pendapat yang mengatakan Yahudi mula datang sejak zaman dinasti Ming lagi iaitu sekitar 58-75M dari wilayah-wilayah barat Tanah Besar China termasuklah Samarkand dan Parsi.

JEJAK YAHUDI DI TANAH MELAYU

Wujudkah komuniti Yahudi di Tanah Melayu seperti di Tanah besar China atau sekurang-kurangnya komuniti Cina yang mempunyai darah dan kaitan rapat dengan Yahudi, seperti You Tai?

Menurut sebuah dokumentari mengenai komuniti Yahudi yang bertaburan di serata dunia yang diterbitkan oleh Budiyanskiy, dikatakan You Tai telah dikenalpasti wujud di Melaka 60 tahun sebelum You Tai di Kaifeng, China ditemui oleh Matteo Ricci.

Selain itu, terdapat juga satu surat daripada St Francis Xavier mengenai satu kelompok pendatang Cina di Melaka yang tidak makan daging Khinzir dan merayakan perayaan yang berbeza daripada Cina yang lain.

St Francis Xavier membuat kesimpulan bahawa mereka ini sama ada kelompok Kristian Cina yang mengikut adat Yahudi, atau kelompok Yahudi-Cina (You Tai).

Etnik Hakka juga dikatakan masuk secara beramai-ramai ke Tanah Melayu dan juga di Sabah dan Sarawak melalui skim pengambilan pekerja.

Etnik Hakka seperti yang disebutkan sebelum ini adalah salah satu daripada bangsa Han yang berada di Kaifeng yang menjadi petempatan utama bagi Yahudi yang berasimilasi ke dalam masyarakat Cina.

Antara perkara yang mengejutkan ialah aktiviti perdagangan keluarga Yahudi, iaitu Kadoorie dalam industri getah di Tanah Melayu semasa era kehadiran koloni British di Tanah Melayu.

Bangsa Yahudi sinonim dengan diaspora (penghijrahan beramai-ramai) dan tidak hairanlah mereka muncul di merata-rata tempat di dunia.

Penghijrahan ke Tanah Besar China boleh dikatakan agak menarik kerana sebahagian besar Yahudi yang berhijrah ke sana berasimilasi ke dalam beberapa kelompok etnik di China terutamanya etnik Hakka.

Mereka hidup dengan budaya Cina, mempunyai rupa paras orang Cina dan berbahasa dengan bahasa Cina.

Maka tidak hairanlah jika kewujudan kelompok ini sukar untuk dikenalpasti oleh kelompok-kelompok Yahudi lainnya di seluruh dunia.

Hubungan rapat dan saling memahami ini mungkin menjadi sebab Dr Sun Yat Sen (etnik Hakka) yang merupakan pengasas dan Presiden Republik Rakyat China yang pertama telah menulis surat menyatakan sokongan terhadap projek Zionis.

Melalui dapatan di atas, hipotesis awal mendapati terdapat Yahudi berketurunan Cina di Tanah Melayu ini.

Oleh:

Zul Fahmi Bahrudin
Penganalisis Sejarah dan Perlembagaan Malaysia
Institut Kajian ArusBaru Malaysia

Penafian: Artikel ini adalah ringkasan daripada artikel sebenar yang telah disiarkan di laman web www.focuss.my. Artikel ini tidak mewakili pendirian rasmi ISMA dan ISMAweb.net.

http://focuss.my/you-tai-yahudi-di-asia-timur/

Papar selanjutnya

Satu komen

  1. Ada orang kata..
    Bangsa Cina itu sendiri ialah Yahudi sebelah Timur/ Jew of the East.
    Kalau x silap, di P.Pinang ada perkuburan Jew, tp x pasti dr bangsa apa

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close