Berita UtamaDuniaUtama

China roboh gereja besar Kristian

BEIJING, 25 Rabiulakhir 1439H, Sabtu – Pihak berkuasa di utara China merobohkan gereja besar Kristian, yang terletak di Linfen, wilayah Shanxi.

Gereja itu adalah Golden Lampstand yang dicat dengan warna kelabu, dikelilingi banyak menara serta lambang salib besar berwarna merah.

Rata-rata kumpulan hak asasi beragama menyifatkan perobohan gereja sebagai tindakan memerangi Taliban.

Presiden kumpulan hak asasi agama di Amerika Syarikat ChinaAid Association, Bob Fu berkata, pasukan polis dan tentera ditugaskan untuk memantau kerja pemusnahan gereja itu.

“Ia seperti operasi menentang Taliban dan Daesh terhadap gereja,” katanya sambil menambah kira-kira 50,000 anggota keselamatan terbabit dalam operasi itu.

Memetik Akhbar Global Times, seorang pegawai tempatan memaklumkan, tindakan merobohkan gereja itu bermula Selasa lalu, ia termasuk dalam kempen untuk memusnahkan bangunan haram.

“Seorang penduduk Kristian menawarkan tanah pertaniannya kepada pertubuhan Kristian tempatan. Jadi mereka membina gereja itu, kononnya memberitahu untuk membina gudang,” kata pegawai itu. -Agensi

Papar selanjutnya

Satu komen

  1. Sesungguhnya ISLAM lah yang paling teratas dalam tolak ansur beragama, wahai sahabat yang bukan ISLAM marilah kembali kepada Fitra ISLAM sebagai pegangan Agama mu.

Leave a Reply

Artikel berkaitan

Back to top button
Close