a
Terkini
23/01/2018, 5:40 am

Sultan Selangor berkenan tarik balik tauliah mengajar Zamihan

BANGI, 26 Muharram 1439H, Isnin – Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah, hari ini berkenan menarik balik tauliah mengajar yang diberikan kepada Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah (Aswaja), Zamihan Mat Zin.

Setiausaha Dewan Diraja Selangor, Hanafisah Jais berkata, baginda turut menitahkan supaya keahlian Zamihan dalam Jawatankuasa Tauliah Negeri Selangor dibatalkan.

Beliau berkata, keputusan itu dibuat selepas Sultan Selangor berbincang dengan Dewan Diraja Selangor hari ini, supaya Majlis Agama Islam Selangor (Mais) mengambil tindakan mengikut peruntukan Peraturan 17, Peraturan-peraturan Tauliah (Negeri Selangor) 2008.

Katanya, tindakan itu dibuat berikutan satu ceramah yang disampaikan oleh Zamihan yang mengandungi perkataan-perkataan yang bersifat rasis, kurang beradab dan kritikan melampau terhadap institusi diraja.

“Tambahan pula, ceramah agama yang disampaikan oleh beliau diadakan di Masjid Diraja, yang ceramah seperti ini tidak sepatutnya berlaku,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Katanya, Sultan Selangor juga menitahkan dua perkara yang perlu dilaksana dan dikuatkuasakan oleh semua pengurusan masjid dan surau di Selangor.

Pertama, semua pengurusan masjid dan surau di seluruh Selangor perlu membuat rakaman video bagi setiap ceramah dan kuliah yang diadakan di tempat masing-masing bagi merekod dan memantau setiap isi kandungan ceramah.

Hanafisah berkata, langkah itu bertujuan memastikan setiap isi kandungan ceramah mematuhi peruntukan undang-undang di bawah Peraturan-peraturan Tauliah (Negeri Selangor) 2008 dan Peraturan-peraturan Masjid dan Surau (Negeri Selangor) 2017.

Baginda juga, katanya, menitahkan supaya penggunaan pembesar suara untuk ceramah dan kuliah di seluruh Selangor hendaklah dihadkan di dalam masjid dan surau, bukan sehingga di luar, kecuali untuk azan dan bacaan ayat suci al-Quran.

Katanya, larangan itu bagi memelihara imej agama Islam yang mementingkan kesejahteraan masyarakat secara keseluruhan.

“Raja-raja Melayu berpendirian bahawa imej Islam sebagai Agama Persekutuan adalah agama yang menggalakkan penganutnya bersikap toleransi, sederhana dan inklusif dan wajib dipertahankan daripada dicemari oleh tindakan-tindakan yang bersifat keterlaluan dan memisahkan rakyat.

“Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor juga mengingatkan kepada semua rakyat Negeri Selangor untuk menghormati prinsip-prinsip utama yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan demi kestabilan dan keamanan negara,” katanya.

Share With:
Rate This Article
Author

admin@ismaweb.net

Comments
  • Saya sebagai rakyat marhen menyeru kepada pihak yg bertakhta supaya membuat keputusan yg adil tanpa aniaya rakyat yg lemah.

    Kenapakah provokasi yg dibuat oleh DAP tentang dobi Islam sebelum itu tidak diambil kira inilah yg menyebabkan ustaz Zamihan sebut sepatah dalam kuliahnya.

    Seperkara lagi dimanakah silapnya tentang hukum toharah yang beliau jelaskan dalam kuliah tersebut, sepatutnya inilah yg perli diteliti.

    Sebagai rakyat biasa kami amat berharap pemimpin yg bertakhta dapat membela maruah umat Islam dengan sewajarnya.

    16/10/2017

Leave A Comment