a
Terkini
14/12/2017, 9:02 pm

Kenapa pesta arak mesti ditentang?

PESTA arak,  The Better Beer Festival 2017 sepatutnya diadakan pada 6 dan 7 Oktober depan di sebuah premis di Kuala Lumpur. Difahamkan sudah beberapa kali pesta arak dianjurkan di Kuala Lumpur. Bagaimanapun hanya kali ini pihak penganjur tidak diberi kebenaran oleh pihak berkuasa tempatan iaitu Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Kalau benarlah sudah beberapa kali dianjurkan dan mendapat kebenaran DBKL, pihak berkuasa tempatan itu perlu tampil memberikan penjelasan untuk mengelakkan kekeliruan bahawa kebenaran akan terus diberikan sekiranya tiada penentangan daripada orang ramai.

Ada pihak yang berhujah, apakah luar biasanya arak di Kuala Lumpur?   Banyak pusat hiburan yang menyediakan arak dan sebuah pusat hiburan terbesar dan paling berprestij di Jalan Tun Razak juga menyediakan arak.

Nah, kalau arak bersepah dijual secara terbuka di Kuala Lumpur, kenapa pula kecoh dengan pesta arak yang diadakan selama dua malam itu? Seolah-olah wujud pilih kasih antara pusat hiburan yang menjual arak dan penganjur pesta arak.

Difahamkan pesta arak ini bermula pada 2012 sebuah premis di Changkat Bukit Bintang, Kuala Lumpur dan disertai oleh lebih 200 pengunjung. Penganjuran pada 2016 di sebuah pusat membeli belah di Sri Hartamas menyediakan 150 jenama arak dan dihadiri oleh 3,500 orang.

Pada tahun ini penganjur merancang membawa lebih 250 jenama arak daripada 43 syarikat di seluruh dunia san sasaran pengunjung dijangka lebih 6,000 orang. Saiz penganjurannya semakin besar dan kalau tahun ini juga mendapat kebenaran DBKL, pesta arak akan membawa nama Malaysia sebagai lokasi pesta arak yang bertaraf dunia.

Dari satu sudut, pesta arak ini mesti ditentang kerana bercanggah dengan semangat Perlembagaan yang meletakkan Islam sebagai agama Persekutuan. Memang benar sasarannya bukan kepada orang Islam tetapi kesan sosialnya tidak mengira agama atau bangsa.

Memang benar, sebagai sebuah negara yang pelbagai kaum dan agama, menjual arak kepada bukan Islam bukanlah satu kesalahan dengan syarat ada lesen yang halal dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan. Mungkin kerana itulah bersepah tempat minum arak di Kuala Lumpur walaupun sepatutnya tidak begitu.

Bagaimanapun menganjurkan acara yang menjurus kepada mempromosikan gaya hidup minum arak memberikan kesan yang berbeza iaitu mempengaruhi untuk turut serta dalam gaya hidup itu. Maka kita  mesti menentang kerana minum arak membawa keburukan kepada manusia.

Dari sudut yang lain, semua agama dan budaya mengaku dan bersetuju  bahawa arak membawa keburukan kepada manusia. Pakar-pakar perubatan tidak kira Islam atau bukan sependapat mengatakan kesannya menjahanamkan manusia dan kemanusiaan.

Maka menentang pesta arak bukanlah satu tindakan yang berat sebelah (bias) kepada bukan Islam. Ini juga untuk menyelamatkan mereka dari terperangkap dalam gaya hidup yang memudaratkan ini.

Bagaimanapun penentangan pesta arak di Kuala Lumpur tidak datang daripada pihak yang mendabik dada kononnya mengaku sanggup berjuang “demi agama dan bangsa.” Sebaliknya suara mereka tenggelam dalam retorik perebutan kuasa padahal kalau mahu melihat dari sudut Islam, pesta arak ini sangat mencemarkan Kuala Lumpur sebagai sebuah ibu negara Islam.

Di mana “pejuang-pejuang agama dan bangsa” ketika Kuala Lumpur akan muncul dalam kalendar pelancongan dunia sebagai pusat arak terkemuka? Suara siapa sebenarnya yang membawa kepada kegagalan penganjuran pesta arak tahun ini?

Ku Seman Ku Hussain
Bekas Pengarang Mingguan Malaysia

Sumber: https://kuseman.com/2017/09/19/kenapa-pesta-arak-mesti-ditentang/

Penafian: Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), sebuah pertubuhan Melayu dan Islam sederhana mahupun pendirian rasmi Portal Islam dan Melayu (Ismaweb.net).

Share With:
Rate This Article
Author

admin@ismaweb.net

Comments
 • FORUM ANJURAN G25 DAN IRF PADA AHAD INI (24.09.2017) YANG BERTAJUK “APAKAH KEBEBASAN BERFIKIR AKAN MEMBAWA KEPADA PEMURTADAN?’ DI HERITAGE ROOM, RGSC, JALAN TUN RAZAK JAUH LEBIH BAHAYA DARIPADA PESTA ARAK DAN HARUS DITENTANG HABIS-HABISAN OLEH SEMUA UMAT ISLAM DI NEGARA INI KERANA IANYA MELIBATKAN AKIDAH SERTA IKTIDAD.
  MENGAPA DIAM SAHAJA?
  KEMANA PERGINYA NGO-NGO ISLAM?
  AYUH ‘KEMBALIKAN SEMANGAT NATRAH’

  ‘PRIBUMI PERKASA NEGARA’

  ‘ISLAM MELAYU RAJA’

  20/09/2017
 • Nampak sangat pilih bulu. Pesta arak mesti ditentang tetapi jualan arak di bar, disko, hotel dll secara terbuka serta kewujudan 2 buah kilang arak besar boleh diterima. Mana logiknya?

  Pesta arak hanyalah setahun sekali, di satu lokasi kecil dan hanya menyasarkan beberapa ribu pelawat,. Sila banding dengan pembuatan arak oleh kilang Heineken dan Carlsberg serta jualan arak oleh pelbagai premis yang berlangsung setiap hari di seluruh negara. Yang mana satu mendatangkan lebih kemudaratan?

  Kuman di seberang laut nampak, gajah di depan mata tak nampak?

  20/09/2017
 • ” HARAM ITU JELAS, HALLAL ITU PUN JELAS ” makanya NAK SERIBU DAYA TAK NAK SERIBU DALIH. Fikir fikirkan lah……

  25/09/2017

Leave A Comment