a
Terkini
12/12/2017, 11:54 pm

15 negara terima telur tercemar

LONDON, 19 Zulkaedah 1438H, Sabtu – Sebanyak 15 negara Kesatuan Eropah dilaporkan menerima telur yang tercemar dengan fipronil serangga.

Jurucakap Kesatuan Eropah, Daniel Rosario memaklumkan, bagi merungkai permasalahan itu, mereka akan mengadakan pertemuan dengan menteri dan pengawal selia pada 26 September ini.

Negara-negara Kesatuan Eropah yang menerima bekalan telur-telur itu ialah United Kingdom, Sweden, Austria, Ireland, Itali, Luxembourg, Poland, Romania, Slovenia, Slovakia Denmark. Hong Kong dan Switzerland turut menerima nasib yang sama.

Telur-telur itu berasal dari Belanda, didapati mengandungi fipronil, bahan yang digunakan untuk membunuh kutu dan kutu pada haiwan yang dilarang oleh Kesatuan Eropah untuk digunakan dalam industri makanan.

Fipronil digunakan untuk memerangi kutu di beberapa ladang ayam didapati telah menjejaskan telur ayam.

Racun serangga boleh merosakkan buah pinggang, hati dan kelenjar tiroid manusia jika dimakan dalam kuantiti yang banyak.

Bagaimanapun, agensi-agensi standard makanan cuba mengurangkan risiko kepada mereka yang telah memakan telur yang tercemar itu.

Beberapa ladang di Belanda, Belgium, Jerman dan Perancis telah ditutup selepas pihak berkuasa mengesahkan Fipronil telah digunakan. -Agensi

Share With:
Rate This Article
Author

admin@ismaweb.net

No Comments

Leave A Comment