Coretan mengenai silibus persekolahan anak-anak di luar kemampuan usia

SEJAK akhir-akhir ini timbul perbincangan mengenai hala tuju pendidikan anak kita. Sekali- kali saya tidak bermaksud untuk mengkritik, kerana saya mempunyai ramai sahabat-sahabat dari kalangan guru, dan saya amat menyanjungi tugasan mereka dalam mendidik anak-anak kita, sebagaimana saya amat menyanjungi guru-guru saya yang mengajar berbagai konsep dari mula membaca, mengira sehingga ke peringkat lebih tinggi. Cuma saya berharap diberi peluang untuk memberi sedikit maklum balas tentang silibus anak -anak, dari kacamata seorang ibu dan ahli masyarakat.

Saya melihat baru-baru ini anak saya di tingkatan 1 telah pun didedahkan dengan sistem reproduksi. Dia tidak dapat menjawab dengan baik. Saya masih ingat, 2 atau 3 tahun yang lepas si abang belajar topik ini ketika di tingkatan 3, dan ada soalan percubaan PT3 telahpun bertanyakan pelajar tentang konsep perancang keluarga menggunakan senario pesakit yang mempunyai sista ovari (ovarian cyst).

Saya melihat buku sains tingkatan 1 anak saya, dan penerangan tentang sistem reproduksi amat ringkas, menyebabkan sukar bagi anak seusia 13 tahun memahami apa yang berlaku dalam kitaran haid seorang wanita.

Sebagai pensyarah fisiologi perubatan, saya memang faham tentang topik ini. Namun, para pelajar perubatan yang saya ajar, memerlukan lebih dari sekadar kuliah. Mereka ada sesi tutorial dan diperkayakan dengan sesi diseksi/bedah mayat bagi melihat organ reproduksi dan diambil pula tisu rahim untuk dilihat di bawah mikroskop. Baru mereka dapat memahami dan menggambarkan kitaran haid secara penuh dan kaitannya dengan hormon.

Saya faham tanggung jawab ibubapa harus turut membantu anak-anak dalam pencapaian akademik mereka. Maka bagi anak saya yang tingkatan 1, saya dapat menerangkan secara ringkas di mana kesalahan beliau, walaupun melihat matanya yang terkebil-kebil, dia belum memahami lagi apa yang sebenarnya membentuk dinding rahim, apa itu proses ovulasi dan lain-lain.

Saya terfikirkan ibu yang bukan dari latar belakang sains atau perubatan, keluarga yang tiada akses internet, bagaimana mereka dapat membantu anak-anak mereka?

Sewaktu soalan percubaan PT3 mengenai perancang keluarga keluar 2-3 tahun dulu, sahabat saya yang merupakan doktor pakar perbidanan dan sakit puan, menyatakan hanya anak beliau yang mendapat markah penuh. Sahabat saya ini mengendalikan klinik kesuburan dan perancang keluarga.

Soalan peperiksaan penggal sains bagi si adik ketika beliau didalam darjah empat adalah tentang “perubahan kadar pernafasan, ketika inhalasi (menyedut udara)”. Saya memang terkejut.

Pertamanya soalan itu salah, kerana menarik nafas dalam dan kadar pernafasan adalah variabel/pembolehubah yang sama. Yang sebetulnya ialah kadar denyut nadi yang berubah apabila seseorang menarik nafas dalam. Dan konsep ini amat sukar difahami hatta oleh pelajar perubatan sekalipun kerana ia melibatkan pemahaman tentang banyak lagi sistem sirkulasi (venous return, end diastolic volume etc) dan pernafasan (intrathoracic, intrapleural, transpulmonary pressure), sehingga mereka memerlukan 3 jam praktikal bagi menguji dan memahami konsep perubahan ini.

Bagi budak berusia 10 tahun, bagaimana menerangkan konsep ini selain menghafal sahajalah? Soalan adalah berbentuk pilihan objektif.

Lantas saya titipkan nota pada guru beliau menerangkan bagaimana soalan itu salah. Sekembalinya anak saya dari sekolah, saya tanyakan tentang nota saya, katanya hanya jawapan beliau dibetulkan. Saya rasa saya faham dilema guru anak saya dan saya tidak ingin “pressure” mereka. Saya berharap teguran saya sampai ke pihak panitia.

Saya juga masih belajar tentang Kemahiran Berfikiran Aras Tinggi (KBAT) atau Higher Order Thinking Skill (HOTS), dan meraikan konsep ini kerana kita tidak mahu rote-learning atau pelajar yang hanya memuntahkan hafalan pelajaran mereka. Namun saya berpendapat KBAT bukan bermaksud konten/kandungan pelajaran yang lebih tinggi dari usia pelajar, tetapi bagaimana pelajar berupaya mengaplikasikan apa yang mereka belajar dengan masalah semasa, sesuai dengan usia mereka.

Apabila konten yang diberikan lebih tinggi, maka teepaksa ibubapa mendapatkan bantuan tambahan seperti tuisyen. Kerana itu ramai yang masih memerlukan kaedah latihtubi seperti diamalkan KUMON bagi subjek seperti matematik dan bahasa. Bagi keluarga yang mampu, bolehlah. Bagaimana dengan mereka dari keluarga yang berpendapatan rendah?

Di Kulliyyah Perubatan UIA dahulu, terdapat posting kesihatan masyarakat di Ulu Tembeling. Saya pernah, sewaktu menunggu bot penambang dari Kuala Tahan, berbual dengan seorang ibu dari Kampung Bantal. Beliau memindahkan anaknya ke sekolah kebangsaan di Kuala Tahan, sedangkan ada sekolah Ulu Tembeling di Kampung Bantal tersebut. Anaknya yang darjah 1, terpaksa duduk di asrama kerana jarak Kg Bantal ke Kuala Tahan melalui bot adalah 3 jam. Tak rindukah pada anak, tanya saya, kecil-kecil lagi duduk di asrama. Sedih dan rindu katanya, tapi sekolah di Kg Bantal ketika itu, kekurangan guru. Di Kuala Tahan, guru – guru mencukupi. Saya sendiri tak pandai nak ajar anak saya doktor, katanya.

Begitulah pengorbanan ibu ayah bagi membantu anak2 mereka mendapat yang terbaik. Justeru itu, apabila silibus kita direka dengan suatu bentuk yang memerlukan ibubapa turut sedikit sebanyak harus mempunyai latar belakang sains, matematik, english, physic, chemistry agar dapat membantu anak2, atau terpaksa mengeluarkan wang tambahan bagi menghantar anak2 ke kelas tuisyen, saya sentiasa terfikir ibubapa yang kurang berkemampuan, yang bertungkus lumus mencari sesuap nasi, pelajar-pelajar yang “average” yang asas mereka masih belum mantap. Mungkinkah minat mereka terkubur kerana sukarnya mengikuti silibus yang ‘skew/ condong kepada pelajar2 bijak?

Saya berharap pihak kementerian pelajaran dapat mengambil coretan saya ini sebagai maklum balas yang positif dari seorang ibu yang melihat perkembangan dan respon berbeza anak-anaknya melalui perubahan silibus, dan sedikit pedagogi pendidikan sains/biologi perubatan.

RUJUKAN
– Gambar di atas adalah soalan sains tingkatan 1

– Gambar di bawah adalah soalan sains darjah 4, yang pada hemat saya mempunyai lebih dari 1 jawapan betul kerana perkumuhan dalam badan manusia bukan sahaja usus, bahkan oleh buah pinggang, hati dan kulit.

TAMBAHAN NOTA GAMBAR KE 2:

Terima kasih kepada yang memberi pandangan terutama guru- guru. Seperti yang saya katakan dalam posting asal, saya memahami tugasan guru dan keperluan mereka mematuhi silibus, justeru itu tulisan saya adalah lebih ditujukan kepada penggubal silibus. Saya juga hanya menumpukan kepada beberapa permasalahan melibatkan soalan2 berunsur perubatan dan kesihatan (selain dari 1 contoh soalan matematik).

Dalam soalan perkumuhan di atas, saya kurang faham kenapa diasingkan perkumuhan dari penyahtinjaan. Perkumuhan (excretion) adalah terma payung meliputi:

Perkumuhan oleh buah pinggang : pembuangan air kencing (urination)
Perkumuhan oleh usus : penyahtinjaan (defeacation) 
Perkumuhan oleh kulit : perpeluhan (sweating)
Perkumuhan oleh hati: detoksifikasi

Oleh kerana itu, pemisahan perkataan perkumuhan dan penyahtinjaan tidak berapa tepat kerana penyahtinjaan adalah satu proses dibawah perkumuhan.

Sebab itu maklum balas ini adalah untuk penggubal, bukannya guru2 yang berdedikasi dan mengikut silibus yang diberikan.

Keduanya, bagi anak2 semuda 10 tahun, ada baiknya penekanan diberikan kepada PROSES perkumuhan, dibandingkan dengan terus memastikan mereka menghafal penyakit2 dibawah 2 kategori tersebut seperti yang ditanya dalam soalan.

Ini hanyalah maklumbalas. Saya menerima penerangan guru – guru dengan besar hati. Terima kasih.

-Gambar ketiga adalah soalan matematik darjah 4 anak kepada sahabat saya, yang kesalahannya hanyalah kerana sususan nombor kumpulan dan bilangan kumpulan yang salah, walaupun jawapannya betul.

Semoga kita semua dapat berbincang dengan berhemah dan mencari penyelesaian terbaik insya Allah demi generasi anak-anak kita.

Prof Madya Dr Rafidah Hanim Mokhtar
Timbalan Dekan dan Pensyarah Fisiologi USIM

13 thoughts on “Coretan mengenai silibus persekolahan anak-anak di luar kemampuan usia

 1. Abdul Rahman bin Dolmat

  Assalamualaikum, saya ingin berkongsi mengenai gambar ke 3, soalan tersebut menekankan konsep pendaraban dan sudah diajarkan kepada murid tahun 2. Jawapan yang sebenar ialah 3×2=6, dimana 3 kumpulan enam-enam,Adalah penting memahamkan murid tentang konsep matematik yang betul.
  Sekian Terima Kasih

 2. Terima kasih banyak2 Prof. Madya Dr. Rafidah Hanim Mokhtar di atas perihatin dan cadangan.
  Saya ibu tunggal, tahun ini anak saya darjah 1 di kelas Dual Language Program (DLP). Baru2 ini ada peperiksaan pertengahan yang telah di jalankan. Alhamdulillah keputusan anak saya baik dan banyak yang perlu dipertingkat kn sebelum dia dimasukn ke kelas peralihan.
  Disebabkan itu saya menjadi risau kerana subjek Matematik dan Sains di dalam bahasa Inggeris. Walaupun saya tidak mampu untuk mengajar anak tetapi saya usaha juga hantar anak untuk tuisyen.
  Semoga Kementerian Pendidikan perihatin dengan masalah yang di hadapi oleh anak2.
  Terima kasih 😌

 3. Sebagai seorang bapa . Kasihan saya melihat anak saya yang dibeban kan dengan kerja rumah yang bertimbun.
  Sebagai kanak kanak mereka harus bermain dan menikmati zaman kanak kanak. Bukan nya dibeban kan dengan semua ini .
  Apa yang kementrian mahu sebenarnya .
  Bila saya menghadiri mesuarat PIBG . Wakil kementerian sendiri tidak tahu apa sebenarnya mereka buat
  Saya berharap sangat.kementerian pendidikan dapat mengkaji semula tentang semua perkara ini

 4. setuju…jgn terlalu mencekarukan fikuran budak budak…tahap mereka mengenali sesuatu bukan nya mengetahui implikasi

  Syabas

 5. Alhamdulillah Akhirnya ada ibu bapa yang menegur….Moga teguran ibu bapa mampu menunaikan pihak KPM dan LPM menambahbaik segala kelemahan

 6. Saya sangat bersetuju dgn pendapat Dr. Rafidah, kemahiran berfikir atas tinggi (KBAT) seharus meraikan pemikiran anak bergantung kepada logik akal dan apa yng mereka lihat dalam kehidupan sehari2 dan mengaitkannyadengan apa yang dipelajari di sekolah, bukannya mengeluarkan alasan yg jauh tersasar dari usia mereka? Adakah kita inginkan anak2 kita pemikiran lebih matang @ dengan kata lain tua dari usia sebenar.

  Kajian terhadap KBAT perlu dilakukan semula. Jika ditanya pada guru2 yang mengajar mereka juga sukar untuk memberikan jawapan yang tepat sekiranya tiada skema jawapan yang diberikan oleh pihak kementerian. Bukan niat saya untuk mempelekehkan tugas guru tapi mereka hanya kumpulan pelaksana, mangsany adalah anak2 kita.

  Pihak pengubal polisi di posisi kementarian seharusnya mengambil dan mengdengar kritikan secara terbuka dan penuh kewajaran dari semua ibu bapa di ceruk manapun mereka berada berkenaan hal ini.

 7. Dr. Subudra Thavy

  This is a good article. Education and Medicine are 2 most important fields that we have to keep aspiring to improve. If not wealth is nowhere. Hope we all can work together to improve these fields. Take Finland for example. There are no dropouts. We have to learn from everyonr and not put a barrier to it

 8. Makin mengarut sistem pendidikan negara. Soalan darjah 1 makin sukar dalam konteks teks. Sedangkan pada usia kanak kanak 7 tahun perlu diberikan latih tubi latihan yang mudah cth 12+ 5 = 17 dan begitu seterusnya. Bukan terus mencelarukan minda kanak -kanak dengan ayat-ayat yang confius. Kesian saya lihat anak-anak yang makin hilang minat belajar pada zaman kanak kanak. Sepatutnya kanak2 didedahkan dengan aktviti luaran dan fizikal. Bukan jadi robot. iKita bukan ingin lahirkan Doktor Phd Pada usia belasan tahun ! Kita inginkan kanak-kanak yang kreatif dan mempunyai minda praktikal dan latihan berbentuk eksperimen. Mengarut !! Mohon pihak KPM mansuhkan silibus mengarut ini !!

 9. Kbat mungkin bagus, tapi bukan untuk semua. Jika sebelum ini 5% budak keciciran kerana tak dapat mengikuti pembelajaran, saya menjangka, peratusnya akan bertambah kepada dua atau tiga kali ganda. Kajian perlu dibuat. Sistem pendidikan yang baik adalah yang mampu memberikan pendidikan asas yang mencukupi kepada semua, dan bagi mereka yang berpotensi, bolehlah didedahkan dengan tahap lebih tinggi di tempat pengajian yang istimewa. Sedangkan sistem kini seperti cuba mensisihkan kebanyakan murid, hanya yang betul2 cemerlang sahaja yang mampu ‘survive’. Xkan nak ajar anak do anything to survive kot? Sepatutnya standard pengajian tahap tinggi yang perlu dinaikkan. Ini tak. Sekarang semua masuk universiti tapi kualiti lagi teruk dari belajar kolej komuniti. Kementerian pendidikan malaysia, sila buka mata anda

 10. Terima kasih kepada Dr Rafidah di atas pandangan yang begitu bermakna. Semoga perkara ini dipanjangkan kepada pihak KPM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *