a
Terkini
14/12/2017, 2:53 am

Ahok kalah di Jakarta: Kebangkitan politik kanan dan mitos media liberal


KEPUTUSAN
 tidak rasmi pemilihan gabenor Jakarta, Anies Baswedan menang, Ahok kalah (sumber: Reuters). CNN melihat kemenangan ini petanda kebangkitan konservatisme. Agama dan semangat kebangsaan pengaruhi politik kontemporari Indonesia.

Anies disokong Prabowo Subianto, calon nasionalis pilihan raya presiden Indonesia 2014. Sementara Ahok dalam kem Jokowi. “A Baswedan win will be seen as a major blow to Jokowi”, menurut CNN. Media antarabangsa membayangkan Anies berpotensi jadi presiden Indonesia, 2019.

Jakarta, wilayah kosmopolitan, tetapi politik konservatisme jadi pilihan. Ini trend universal, yang sedang berlaku di Turki, Filipina dan negara Asia lain. Begitu juga di Eropah dan Amerika Syarikat, politik aliran kanan menjadi pilihan. Brexit, Presiden Trump, Putin, Xi dan Modi (India) mencerminkan etos politik sedemikian. Di German (parti NPD dan AFD) dan Austria (parti FPA), aliran kanan semakin kuat. Di Perancis, France’s National Front popular disebabkan agenda nasionalisme.

Wacana dalam sains politik mengisyaratkan revolusi sentimen global, ke arah politik kebangsaan (“the rise of nationalism”). Kajian juga mendapati, media liberal aliran kiri dalam banyak kes gagal “menangkap” sentimen ini, seperti yang berlaku sewaktu pilihan raya yang dimenangi Trump. Dalam pertembungan Anies dan Ahok di Jakarta, media liberal mencanangkan prospek kemenangan Ahok.

Di Malaysia, suara bukan arus perdana diperbesar-besarkan seolah-olah mewakili keseluruhan masyarakat. Aspirasi liberal dan multiculturalism radikal dipromosi seolah-olah suara majoriti. Realiti politik peringkat global menunjukkan keadaan sebaliknya.

Hakikatnya, agenda media tidak semestinya mencerminkan agenda awam.

Ahmad Farami
Pensyarah UiTM

Artikel ini diambil daripada Facebook Ahmad Farami

Share With:
Rate This Article
Author

admin@ismaweb.net

Comments
 • Di malaysia PAS DAN BN BOLEH MENANG BANYAK KERUSI.

  20/04/2017
 • Seorang ‘Ahok’ kafir telah diundi oleh umat Islam menjadi gabenur Jakarta. Sebagai membalas budi baik umat Islam Jakarta, si ‘Ahok’ ini telah menggunakan kuasanya untuk menghina dan menentang ajaran Islam, memfitnah dan menghina Al-Qur’an, merobohkan masjid-masjid di Jakarta dan menafikan hak umat Islam untuk melaksanakan ajaran Islam, menindas umat Islam seperti memecat kakitangan awam yang beragama Islam dan menggantikan mereka dengan orang kafir.

  Sikap perkauman, cauvinis , kebencian, kezaliman dan permusuhan si kafir harbi ‘Ahok’ ini terhadap agama Islam dan umat Islam telah membuka mata dan minda umat Islam Jakarta bahkan di seluruh Indonesia menyebabkan ulama Islam memimpin beratus ribu umat Islam melakukan demonstrasi secara aman di Jakarta beberapa kali.

  Alhamdulillah, si kafir harbi ‘Ahok’ telah dikalahkan oleh Anies Baswedan yang beragama Islam dalam piliharaya Jakarta 2017. Kemenangan calon yang beragama Islam ini telah memberi tamparan yang hebat kepada kafir harbi (musuh Islam) dan puak munafik liberal di Indonesia dan di seluruh dunia.

  Di Malaysia terdapat ramai ‘Ahok’ yang disokong oleh puak kafir harbi dan puak munafik liberal yang sentiasa bersekutu, bersekongkol dan bekerjasama menghina, memfitnah , memomok-momokkan dan memusuhi ajaran Islam dan undang-undang Syariah dan ulama dan menindas dan menafikan hak umat Islam.

  Kemenangan Anies Baswedan mengalahkan si kafir harbi ‘Ahok’ dalam pilihanraya Jakarta telah membuka mata dan minda umat Islam di Malaysia dan menjadi inspirasi untuk umat Islam Malaysia untuk bersatu padu menyokong dan mengundi parti Islam dalam PRU14 supaya parti Islam boleh menubuhkan kerajaan yang ikhlas melindungi dan membela agama Islam dan hak umat Islam di negara ini.

  Allah dan RasulNya telah melarang umat Islam dari melantik orang kafir dan puak munafik menjadi pemimpin umat Islam. Oleh sebab itu, marilah kita semua umat Islam memulaukan dan menolak semua parti kafir harbi, parti liberal dan parti sekular dalam PRU14 kerana mereka amat memusuhi agama Islam dan umat Islam.

  21/04/2017
 • As-sa-la-mu-‘a-lai-kum. Ka-lau ma-cam ni me-mang tak ja-lan la ke-ra-ja-an ber-pim-pi-nan Is-lam. Se-bab tak ja-di. Ka-lau nak men-ja-di. Ke-na da-ri Mas-jid2 dan su-rau2. Maj-lis syu-ra ke-na hi-dup. Ba-ru men-cer-mi-kan ke-ra-ja-an Is-lam. Se-bab Na-bi Mu-ham-mad s.a.w du-lu di lan-tik pun a-ta ke-pu-tusan Maj-lis Syu-ra. Kan har-mo-ni. Sen-tia-sa ber-pe-rang di ja-lan AL-lah s.w.t. Tak-bir! Al-la-hu-ak-bar! Al-la-hu-ak-bar! Al-la-hu-ak-bar! Was-sa-la-mu-‘a-lai-kum!

  27/04/2017

Leave A Comment