Pembeli Forest City dari China terperangkap dengan kawalan modal, lapor akhbar

HONG KONG, 21 Jamadilakhir 1438H, Isnin – Pelabur dari Tanah Besar China yang membuat bayaran pendahuluan untuk membeli hartanah di Forest City, Johor Bahru, kini terperangkap dengan dasar kawalan modal China, lapor South China Morning Post.

Akhbar itu berkata, pembeli gagal mendapat pinjaman daripada bank-bank China, mahupun memindahkan dana mereka ke luar negara untuk membuat bayaran.

Malah, bayaran yang dibuat kepada akaun di Hong Kong juga ditolak. Keadaan ini mendorong pembeli untuk cuba mendapatkan bayaran balik deposit mereka, tetapi tidak berjaya.

“Sekarang kami difahamkan semua ansuran lanjut perlu dibayar di luar negara. Tetapi ini tidak dibenarkan kerana kawalan pertukaran asing oleh kerajaan China.

“Jika kita berbuat demikian, kita akan dimasukkan dalam senarai hitam kerajaan,” kata seorang pembeli hartanah di Forest City, Vicky Wu dari Guangzhou..

Akhbar dari Hong Kong itu melaporkan, pusat jualan syarikat itu di beberapa bandar besar di China juga telah ditutup untuk ‘pengubahsuaian’ awal bulan ini, tetapi wakil pemaju Forest City, Country Garden, menafikan ia berkaitan dengan kawalan modal Beijing.

Seorang pembeli memberitahu akhbar berkenaan, beliau dimaklumkan pembelian apartmen di Forest City akan memberi peluang kepada keluarganya untuk menjadi penduduk tetap sebuah negara lain.

Mereka telah dijemput oleh Country Garden, untuk menyertai lawatan ke Singapura dan Malaysia, di mana mereka kemudiannya ditunjukkan pembangunan Johor yang berharga 20,000 yuan semeter persegi (kira-kira RM1,283.27 sekaki persegi).

Ini adalah satu perempat daripada harga hartanah di pusat bandar Beijing.

“Setiap pelabur berpotensi telah ditemani oleh sekurang-kurangnya seorang jurujual, dan (pembeli Laura) Zhang berkata, mereka menggambarkan masa depan di mana anak-anak mereka dengan mudah boleh memasuki sebuah sekolah antarabangsa di Malaysia atau Singapura dan di mana ibu bapa mereka dapat menikmati kebajikan sosial yang sama seperti warga tua rakyat Malaysia,” katanya.

Zhang telah membayar RM63,500 menggunakan kad bank China UnionPay sebagai 10 peratus bayaran pendahuluan untuk 635 kaki persegi rata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *