Sebalik Tabir “Melayu Sepakat Islam Berdaulat” (versi penuh)

Video ini memaparkan kisah di sebalik tabir bagaimana wujudnya slogan “Melayu Sepakat Islam Berdaulat” dalam agenda perjuangan ISMA untuk meletakkan Islam di kedudukannya yang tertinggi dalam konteks perjuangan Islam di Malaysia sebagaimana yang dituntut oleh agama ini.

Ia bertujuan untuk memberi kefahaman dan pendedahan tentang proses-proses pemikiran dan pengalaman-pengalaman yang ditempuhi oleh Jawatankuasa Pusat (JKP) ISMA dalam membawa ahli-ahli ISMA khususnya dan masyarakat amnya ke arah cara fikir dan agenda yang besar ini.

Video ini telah ditayangkan pertama kali di Mesyuarat Agung Tahunan ISMA ke-12 bertempat di Dewan Muktamar, Pusat Islam, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), Kuala Lumpur pada 26 Mac 2011.

Sumber: Media ISMA

One thought on “Sebalik Tabir “Melayu Sepakat Islam Berdaulat” (versi penuh)

 1. sedikit persoalan
  adakah bangsa melayu sahajakah yg boleh mendaulatkan Islam
  bagaimana dgn bangsa lain yg memeluk Islam

  Firman Allah
  “Wahai orang-orang yang beriman! Sesiapa di antara kamu berpaling tadah dari agamanya, maka Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Dia kasihkan mereka dan mereka juga kasihkan Dia; mereka pula bersifat lemah-lembut terhadap orang-orang yang beriman dan berlaku tegas gagah terhadap orang-orang kafir, mereka berjuang dengan bersungguh-sungguh pada jalan Allah dan mereka tidak takut kepada celaan orang yang mencela. Yang demikian itu adalah limpah kurnia Allah yang diberikanNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya; kerana Allah Maha Luas limpah kurniaNya, lagi Meliputi PengetahuanNya.” al-Maidah : 54

  Adakah Islam itu hak Melayu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *