Memperingati detik hitam 21 Ogos 1969

Al-Aqsa dibakar pada 21Ogos 1969

Kenapa dengan 21hb Ogos?

Tarikh 21 Ogos adalah satu detik hitam bagi umat Islam di seluruh dunia. Genap 41 tahun yang lalu (21 Ogos 1969), maruah umat Islam telah tercalar dengan satu penghinaan apabila Masjid al-Aqsa telah dibakar oleh pelampau Yahudi yang disokong kuat oleh golongan Kristian Zionis. Usaha terkutuk ini telah dilakukan oleh penjenayah yang berasal dari Australia yang bernama Michael Dennis Rohan.

Michael Rohan telah menyalakan api di dalam Masjid al-Aqsa untuk membakar dan sekaligus memusnahkannya. Api yang marak membakar hampir-hampir sahaja memusnahkan keseluruhan bangunan Masjid al-Aqsa. Namun tindakan tangkas umat Islam di Baitul Maqdis selama sehari suntuk mengizinkan  mereka untuk memadamkan api tersebut.

Adakah Michael Rohan bertindak bersendirian?

Tidak, sekali-kali tidak.

Michael Rohan sebenarnya tidaklah bersedirian di dalam melakukan jenayah keji ini. Beliau mendapat sokongan padu dari rejim Zionis Israel yang mahu melihat Masjid al-Aqsa lenyap dari muka bumi bagi meneruskan projek mereka untuk membina kuil Yahudi yang dikenali sebagai ‘Solomon Temple’ atau Haikal Sulaiman di dataran Baitul Maqdis tersebut.

Penjenayah yang bertanggungjawab terhadap pembakaran tersebut telah ditangkap tetapi kemudiannya dibebaskan tanpa sebarang hukuman. Mahkamah Israel sememangnya sentiasa bersandiwara apabila memutuskan bahawa Michael Rohan yang merupakan seorang doktor perubatan itu sebagai seorang yang tidak siuman dan hanya dikenakan tindakan dihantar pulang ke Australia.

Michael Rohan pula dengan rasa bongkaknya telah berkata bahawa apa yang dilakukannya adalah satu tanggungjawab agama sebagaimana yang termaktub di dalam ajaran Talmud. Dia turut mendakwa bahawa beliau telah berjaya di dalam melaksanakan misinya yang merupakan satu perintah dari tuhan.

Dinding Al-Aqsa yang roboh akibat pembinaan terowong

Apakah kesan pembakaran tersebut?

Pihak Zionis telah memulakan perancangan mereka terlebih awal dengan menutup  saluran paip air menuju ke Masjid al-Aqsa  agar agenda jahat itu berjaya membuahkan hasilnya yang maksimum. Tentera Israel juga telah menghalang pasukan bomba dan warga Arab daripada memasuki kawasan masjid pada hari tersebut.

Tindakan biadap tersebut telah menyebabkan:

 1. Sebahagian besar Masjid al-Aqsa mengalami kerosakan dan musnah menjadi arang. Kemusnahan tersebut melebihi sepertiga daripada keseluruhan kawasan masjid iaitu kira-kira 1500 meter persegi daripada 4400 meter persegi keluasan masjid.
 2. Mimbar Solahuddin al-Ayyubi yang bersejarah, Mihrab Zakaria, Masjid Umar al-Khattab dan sebahagian besar daripada serambi masjid turut hangus
 3. Turut musnah dalam kejadian tersebut adalah atap-atap masjid yang telah roboh menyembah bumi serta tiang-tiang yang indah dengan hiasan ayat-ayat al-Quran.

Al-Aqsa ditawan pada 1967

Apakah peranan O.I.C?

Pembakaran Masjid al-Aqsa telah mengundang aksi protes dari seluruh dunia Islam bermula dari Maghribi di barat sehinggalah ke Indonesia di timur.

Banyak pertemuan dan perundingan di peringkat regional dan internasional telah diadakan bagi menghentikan kemarahan umat Islam. PBB juga terpaksa mengadakan sidang tergempar dan telah mengeluarkan Resolusi 271 yang mengutuk Israel dan menyeru Israel agar menghentikan segala usaha  yang bertujuan untuk merubah status Baitul Maqdis dan pengYahudian Masjid al-Aqsa.

Para pemimpin negara-negara Islam pula telah bergabung dan bersetuju untuk menubuhkan OIC ekoran dari kejadian pembakaran Masjid al-Aqsa tersebut. Mereka telah mengadakan pertemuan tergempar di Rabat, ibu negara Maghribi serta telah menghasilkan beberapa resolusi bagi mencegah apa jua usaha penodaan Masjid al-Aqsa. Namun sedihnya resolusi itu kesemuanya  hanya tinggal sebagai resolusi yang tidak berjaya dilaksanakan. OIC sebenarnya  telah terbukti gagal di dalam mewakili umat Islam bagi menangani keselamatan dan kesucian Masjid al-Aqsa.

Zionis bekerja siang dan malam untuk mengusai Al-Aqsa

Telah berakhirkah ancaman terhadap Masjid al-Aqsa?

Kesan pahit dari pembakaran Masjid al-Aqsa pada 1969 masih terus dirasai oleh dunia Islam sehingga ke saat ini. Banyak lagi peristiwa jenayah yang dilakukan terhadap al-Aqsa, di antaranya:-

 1. 27 Januari 1982, sekelompok Yahudi radikal berjaya masuk ke Masjid al-Aqsa untuk membakarnya sekali lagi namun usaha mereka berjaya dipatahkan.
 2. 14  Januari 1989, beberapa orang anggota (parlimen) Knesset Israel telah masuk ke Masjid al-Aqsa dengan kawalan ketat pasukan rejim Zionis dan mereka telah membaca kitab-kitab suci agama Yahudi di dalam al-Aqsa.
 3. 28 September 2000, PM Israel Ariel Sharon, dengan kawalan ketenteraan yang ketat dari pasukan militari  Zionis telah melakukan kunjungan ke Masjid al-Aqsa dan telah masuk ke dalam masjid itu. Dia telah mengatakan bahawa lawatan tersebut adalah hak bagi rakyat Israel untuk melawat sebahagian dari tanah negara mereka. Kunjungan tokoh pengganas Sabra dan Shatila ini telah menyebabkan tercetusnya Intifada al-Aqsa.

Kini, setelah 41 tahun pembakaran Masjid al-Aqsa, masih ada ribuan lagi pengganas Zionis dan Yahudi radikal yang terus menanti kelalaian umat Islam untuk memusnahkan Masjid al-Aqsa yang diberkati itu.

Sinagog Hover yang telah dirasmikan pada Mac 2010 bersebelahan dengan Al-Aqsa

Apakah lagi jenayah Zionis ke atas Masjid al-Aqsa?

Pihak Zionis telah bertungkus-lumus untuk mengYahudikan Masjid al-Aqsa sejak dari peristiwa An-Naksah (Malapetaka yang berulang) iaitu peristiwa penjajahan Baitul Maqdis Timur dan Masjid al-Aqsa pada 1967.

Banyak lagi, di antara jenayah projek pengYahudian al-Aqsa ialah:-

 1. Menghalang umat Islam dari menziarahi masjid ini dan memakmurkannya
 2. Menghalang usaha membaik-pulih Masjid al-Aqsa yang rosak
 3. Merampas Tembok Buraq yang merupakan sebahagian dari al-Aqsa
 4. Mengadakan upacara agama Yahudi di dalam Masjid al-Aqsa
 5. Siri pengeboman secara terancang ke atas Masjid al-Aqsa
 6. Siri pembunuhan umat Islam di Masjid al-Aqsa
 7. Penggalian terowong yang besar lagi panjang di bawah masjid ini
 8. Mengubah identiti Islam dan Arab kepada identiti Yahudi di Baitul Maqdis dan Masjid al-Aqsa
 9. Pembinaan Sinagog Hover bersebelahan dengan al-Aqsa dll

Sudah terlalu banyak jenayah yang dilakukan oleh rejim Zionis terhadap Masjid al-Aqsa yang merupakan jantung hati umat Islam. Al-Aqsa adalah qiblat yang pertama umat, masjid yang ketiga suci serta bumi Isra’ dan Mi’raj, Masjid al-Aqsa mesti diselamatkan dari kemusnahan dan kehancuran oleh tangan-tangan pengganas rejim Zionis dan pelampau Yahudi.

Apa yang telah dan sedang berlaku terhadap al-Aqsa merupakan sesuatu yang sepatutnya sudah cukup untuk menyedarkan umat Islam dari terus lena dalam buaian mimpi.

Al-Aqsa, jantung hati umat Islam

Apa yang boleh saya lakukan untuk menyelamatkan al-Aqsa?

Sebenarnya banyak langkah praktikal yang boleh kita lakukan bagi menyelamatkan Masjid al-Aqsa dari ancaman kemusnahan. Di antaranya ialah

 1. Bermula dengan diri kita dengan mengenali sejarah Palestin serta kepentingan Masjid al-Aqsa di dalam aqidah umat Islam.
 2. Didiklah keluarga dan masyarakat tentang keutamaan mengambil berat urusan umat Islam termasuk dengan apa yang berlaku di Palestin dan al-Aqsa serta menyebarkan kesedaran tentang status sebenar  al-Aqsa kepada mereka dengan apa jua cara.
 3. Menganjurkan program berkaitan dengan Masjid al-Aqsa pada sambutan peristiwa Isra’ dan Mi’raj ataupun pada Hari al-Aqsa Sedunia pada 21hb Ogos di masjid-masjid, sekolah-sekolah, kampus universiti dan di premis-premis yang lain serta melibatkan pihak media.
 4. Memberikan sumbangan kewangan kepada badan-badan yang memperjuangkan masa depan Masjid al-Aqsa.
 5. Menyokong seruan pemboikotan ekonomi ke atas barangan musuh (Zionis) dan juga pendokong mereka.
 6. Melibatkan golongan bukan Islam dalam isu ini di atas asas persefahaman bersama dan dimensi kemanusiaan. Persefahaman ini adalah bertitik tolak daripada kefahaman yang benar, kemanusiaan dan keadilan sejagat.
 7. Melonjakkan isu ini ke persada internasional kerana perjuangan pembebasan al-Aqsa adalah isu yang menyatukan cita-cita dan hasrat umat Islam sejagat.
 8. Berdoa kepada Allah swt agar Masjid al-Aqsa diselamatkan dari musuh-musuh umat Islam dan kemuliaannya sentiasa terpeilhara.

Jom… kita bertindak segera secara berterusan dan sistematik demi masa depan al-Aqsa. Sebelum nasi menjadi bubur, marilah kita berganding bahu dan mengorak langkah ke hadapan bagi memperjuangkan kemuliaan al-Aqsa yang tercinta……

Semoga kita bertemu di Masjid al-Aqsa…

Prof. Madya Dr. Zainur Rashid Bin Zainuddin,
Naib YDP ISMA Cawangan Seremban.

* Beliau juga adalah merupakan Perunding Aman Palestin.

7 thoughts on “Memperingati detik hitam 21 Ogos 1969

 1. Baru-baru ini , Putra UMNO telah membuktikan yang mereka sebenarnya mampu untuk sampai ke Ghaza without much hassle dan bersolat Tarawikh di Masjid Khan Younis berimamkan PM Palestin Hamas dan seterusnya mengedarkan bantuan dan bermesra-mesra bersama kanak-kanak Palestin. They have the way & means !!! Viva Palestina!!!

 2. Putra UMNO tak payahlah tunjuk hebat kat luar. Masalah rempit dan buang anak di Malaysia ni pun depa tak boleh nak selesaikan. Buat malu kat orang Palestin aje. Orang Palestin mati berjuang, orang kita sebahagian mati merempit tengah jalan, sebahagian lagi mati sebelum ada nama kerana dibuang oleh ibu berzina. Astaghfirullah..

 3. Perlu difahami berkenaan isu Palestin, bahawa tanggungjawab umat Islam bukan sekadar meringankan bebanan yg ditanggung oleh umat Islam di Gaza dgn menyampaikan bantuan kemanusiaan. Ia hanyalah sebahagian usaha drp satu kerangka perjuangan yang lebih luas iaitu memerdekakan kembali negara Palestin itu sendiri yg dijajah tanpa hak oleh Yahudi/Zionis dan diserahkan secara tidak legal oleh British kpd mereka tanpa kerelaan penduduk asal negara itu.

  Oleh itu, mana2 usaha yg membantu ke arah objektif ini adalah dituntut bahkan mencapai ke tahap wajib, sebagaimana yg difatwakan ulama sejak zaman berzaman, “apabila umat Islam di maghrib (barat) diserang musuh, maka menjadi kewajipan umat Islam di masyriq (timur) membantu mrk”.

  Memandangkan seruan mengajak umat Islam seluruh dunia untuk berjihad membantu palestin utk merdeka seolah-olah jenaka di siang hari, para ulama kontemporari mengusulkan tindakan2 lain yg lebih praktikal dan termampu oleh umat Islam spt boikot, bantuan material, doa dsb. sebagai mukaddimah kpd jihad sebenar dgn kekuatan.

  Sepatutnya umat Islam tidak menghadapi masalah utk memboikot krn ia bukannya kewajipan berbentuk perlaksanaan spt sedekah & jihad (yg terikat dgn keupayaan) sebaliknya boikot adalah kewajipan berbentuk meninggalkan. Drp membeli barangan Israel & AS, saya tidak membelinya dan menggantinya dgn barangan tempatan atau pilihan lain.

  Bahkan kebanyakan barangan Israel & AS spt rokok, pakaian, kosmetik, makanan & minuman dll merupakan barangan complement yg tdk menjejas teruk kehidupan seseorang. Daripada minum air coca cola maka saya minum radix cola atau tak perlu minum langsung, tiada apa yang nak dirugikan kecuali mengorban dan mengawal sedikit keinginan syahwat kita.

  Lainlah barangan yg tdk dpt dielakkan spt teknologi, bahan api, matawang dll yg dharurat. Namun sbgmana kaedah fiqh, “dharurat dipertimbangkan mengikut kadar keperluannya”. Wallahua’alam

 4. Sepatutnya kita mengalu-alukan sesiapa yg nak buat kebajikan, tak kiralah putera umno atau sesiapa, selagi kena cara dan niatnya. Tang kelemahan/keburukan yg ada tu, kena lah diperbetul dan diperbaiki.

  Melayu sepakat, Islam berdaulat

 5. jazakallah omar..baru faham sekarang kenapa org stress kan sgt masalah boikot…andai memerdekakan bumi palestin dari zionis itu adlah wajib, maka usaha ke arah itu pn di kira wajib la kan? kire boikot tu pn wajib la kn?
  “melayu sepakat, islam berdaulat”-like diz qoute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *